ai2

mikemacmarketing, CC BY 2.0

Vetenskap

Varningen: Hotet från AI överträffar pandemier och kärnvapen

Publicerad 5/31/2023
Annons

Hundratals verkställande direktörer och forskare från företag inklusive OpenAI och Google DeepMind har gått samman för att varna för hotet mot mänskligheten från den snabbt utvecklade tekniken. Man menar att minska risken för utrotning bör vara en global prioritet.

I mars var det bland andra Elon Musk som varnade för att utvecklingen av artificiell intelligens går för snabbt och att systemen som håller på att utvecklas kan utgöra en risk för samhället och mänskligheten. En paus på åtminstone sex månader efterlystes eller tills dess att gemsamma säkerhetsprotokoll finns på plats.

LÄS ÄVEN: Varningen från Elon Musk: Pausa utvecklingen av AI

Denna gång är det mer än 350 AI-chefer, forskare och ingenjörer som undertecknat uttalandet. Bland dessa finns också Geoffrey Hinton och Yoshua Bengio, som ofta beskrivs som ”gudfäder” till AI. Hinton lämnade sin tjänst på Google i början av månaden för att kunna tala fritt om teknikens potentiella skador.

Mitigating the risk of extinction from AI should be a global priority alongside other societal-scale risks such as pandemics and nuclear war.

Uttalandet följer uppmaningar till reglering inom hela sektorn. EU-lagstiftare driver vidare med Europas artificiella intelligenslag medan USA också undersöker reglering.

LÄS ÄVEN: Rapport: AI kan ta över flera hundra miljoner jobb

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons