En privatperson upptäckte vid en vårstädning i Stockholmsförorten Hässelby på lördagen en påse med misstänkta handgranater. Polisen tillkallades och spärrade av området i avvaktan på att Nationella bombskyddet skulle anlända.

Det var klockan 13.08 som polisen mottog larm om misstänkta granater som påträffats i det invandrardominerade och enligt polisen utsatta området Hässelby gård i västra Stockholm.

Flera polispatruller var på plats och spärrade av säkerhetsskäl av området då man på plats inte kunde avgöra om föremålen är skarpladdade. Eva Nilsson vid polisen berättar för Aftonbladet att föremålen i avvaktan på att användas kan ha förvarats länge på den aktuella platsen.

– Man har satt upp ett säkerhetsavstånd på 50 meter, säger Nilsson.

Undersöker granaterna

Klockan 16.10 meddelade polisen att Nationella bombskyddet tagit med sig föremålen och att dessa kommer att undersökare närmare på annan plats. Polisen sökte av området men inga ytterligare misstänkta föremål påträffades. Vidare framgår det att en anmälan rörande grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor har upprättats.

Landminor påträffade i Malmö

På torsdagen larmades polisen till Industrigatan i Malmö där man hittat farliga föremål, däribland vad som uppges vara landminor, i påsar med insamlade kläder. Påsarna uppges ha hämtats från en återvinningsstation i Staffanstorp.

Enligt källor till Kvällsposten har landminorna i fråga sitt ursprung i Ryssland och kan fjärrutlösas. Tidningen skriver även att denna typ av krigsmateriel var vanligt förekommande under inbördeskriget i forna Jugoslavien. Dessa vapen florerar numera på den illegala marknaden och särskilt bland kriminella i Sverige.

LÄS ÄVEN: ”Sverige är Balkans största vapenmarknad”

authorimage