Samnytt har tidigare berättat om avgående ärkebiskop Antje Jackelens mångreligiösa initiativ ”A week of Neighbours” som kritiserats för samröre med islamister. Konferensen pågår denna vecka och avslutas imorgon torsdag med ett ”interreligiöst panelsamtal” om den rasism och extremism man menar finns hos svenskar gentemot migranter men inte motsvarande fenomen bland invandrare som initiativet alltså anklagats för kopplingar till.

Det var för ett par veckor sedan när Svenska kyrkans ofta kritiserade men nu avgående ärkebiskop Antje Jackelén aviserade sitt mångreligiösa projekt ”A Week of Neighbours” med underrubriken ”Interreligiös praktik för fred – en värld av grannar” och parollen ”bevara vår mänsklighet” som anklagelser riktades mot henne om att ha bjudit in muslimskt extremistiska organisationer.

Kritiken tillbakavisades dock av Svenska kyrkan som menar att organisationerna ifråga nu ska ha rensat ut extremisterna ur sina led. Konkret handlar det bland annat om organisationerna  Islamic Relief, Muslim Aid och Muslim Cultural Heritage Center som står Muslimska Brödraskapet nära med en agenda att – med våld om så krävs -ersätta sekulär demokrati med muslimsk teokrati som styresskick.

Islams ställning i Sverige ska stärkas

Målsättningen för Jackeléns initiativ är att ytterligare öka den muslimska invandringen till Sverige och starkare etablera islam som institutionell religion i Sverige. Det har också varit hennes övergripande uppdrag under sin tid som ärkebiskop och inleddes med att hon i samband med sitt tillträde valde det muslimska stridsropet ”Allahu akbar” som sitt valspråk och klargjorde att islams krigarprofet Muhammed bör ses som lika stor som Jesus av kristna.

I den avslutande paneldebatten som sänds ut live på Internet och leds av Jackelén deltar personer med muslimsk invandrarbakgrund som ska berätta om sina erfarenheter av ”rasism och extremism” i mötet med Sverige och svenskarna. Även personer som arbetar med den kategorin migranter medverkar.

– Det är viktigt att ge migranter en röst och ta till vara på deras livshistorier, säger Amjid Khazir, inbjuden från Storbritannien där han grundat den ”brobyggande” organisationen Media Cultured som där enligt egen utsago ”motarbetar fördomar och rasism” mot muslimer. Det gör man bland annat genom att för ut islam i skolor, fotbollsföreningar och företag.

– Min roll i det här blir att prata om samtida utmaningar kring rasism och xenofobi mot migranter, förklarar Khazir när Kyrkans tidning intervjuar honom inför sin medverkan i torsdagens panelsamtal.

Vill organisera muslimska migranter

Men mer än att bygga broar mellan migranter och befolkningarna i de länder man valt att flytta ser Khazir som sitt uppdrag att organisera migranter från olika delar av världen för att göra dem till en starkare och mer sammanhållen grupp gentemot medborgarna i värdnationer som Sverige och Storbritannien.

– När vi delar idéer kan vi göra mer och det behövs, konstaterar han.

Att islam inte är en fredens religion utan bära skulden för de krig och den terror runtom i världen som sker i religionens namn är något som Khazir inte håller med om. I stället gör han under konferensen i Sverige en feministisk analys av orsaken.

– Det är män som är roten till krig, slår han fast samtidigt som han proklamerar sig vara ”stolt muslim”

Att Svenska kyrkan hjälper till att bana väg för islam i Sverige tycker Khazir ”är fantastiskt” och vill som inbjuden till konferensen göra vad han kan för att bidra till detta.

LÄS ÄVEN: Ärkebiskop Antje Jackelén anklagas för samröre med islamister