Under den närmaste veckan kommer Vattenfall att värma Uppsala genom att elda 9 000 ton kol. Anledningen sägs vara att det har uppkommit tekniska problem i omställningen till fossilfria bränslen.

Det statliga energibolaget Vattenfall driver en anläggning i Boländerna i Uppsala som producerar el, fjärrvärme, fjärrkyla och ånga för staden. Anläggningen har fått stora investeringar för ombyggnation som ska möjliggöra en koldioxidneutral produktion till år 2030.

Nu meddelar Ulrika Jardfelt, chef för Vattenfall Värme Sverige, att produktionen har stött på tekniska problem som försvårar övergången till fossilfria bränslen. Anledningen är att det råder brist på torv och därför måste situationen lösas med andra alternativ. Alternativet hade varit att elda olja, rapporterar UNT.

– Vi hoppades på att vi aldrig skulle behöva använda kolet men när den här situationen dök upp så hade vi inget val, förklarar Jardfelt.

Försening av torvleveranser gör att Vattenfall öppnar sitt reservlager och använder 9 000 ton kol under de närmaste åtta dagarna. Men enligt Jardfelt blir det mindre utsläpp med den här lösningen.

– Det blir faktiskt lägre koldioxidutsläpp än med torv. Stenkolet är mycket mer energitätt än torv och då man använder en mindre volym, än i jämförelse med torvet, blir koldioxidutsläppen mindre, säger Jardfelt.