Vattenfalls VD, Anna Borg, kommer i motsats till många andra att ha råd att betala elräkningarna även i fortsättningen. 2022 höjde hon sin lön med nära 1,5 miljoner kronor, från drygt 21 miljoner till 22,5 miljoner kronor.

Många svenska hushåll och företag ruineras av de skyhöga elpriserna. En avgörande medskuld har statliga Vattenfall vars beslut dikterats från Rosenbad av Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Vid sidan av att vara katastrofala för privatpersoner och näringsidkare har besluten också varit ett företagsekonomiskt fiasko för Vattenfall. Förra året lyckades man med konststycket att trots sin privilegierade ställning på marknaden så gott som helt radera ut vinsten, något som sekundärt också drabbar medborgarna då en stor del av Vattenfalls vinst går in i statskassan.

Men Vattenfalls VD Anna Borg går inte bara skadeslös ur detta. Hon premieras dessutom med ett lönelyft på närmare 1,5 miljoner kronor. Det gick ingen ekonomisk nöd på henne innan med en lön på drygt 21 miljoner kronor men med nuvarande 22,5 miljoner tryggar Borg ytterligare att hon kan betala sin elräkningar, även om de är höga.

Av 48 miljarder återstår endast 21 miljoner

2021 redovisade Vattenfall en vinst på 48 miljarder kronor. Det är pengar som skulle kunna ha använts för att hålla elkunder skadeslösa för de prishöjningar som står utanför svensk kontroll.

I stället medverkade Vattenfall, som ett verktyg för vänsterregeringen, till att avsevärt förvärra elkrisen och höja elpriserna ytterligare. Den statliga energijätten lyckades samtidigt med konststycket att under 2022 spela bort det föregående årets hela vinst.

Bara under de sista tre månaderna av 2022 försvann 17 miljarder kronor på grund av dåliga beslut. Vattenfall klarade sig med nöd och näppe från att uppvisa röda siffror men av de 48 miljarderna återstod nu endast blygsamma 21 miljoner. Och det på en omsättning på hela 240 miljarder kronor.

I årsredovisningen finns dock inget som tyder på att Borg tycker att hon gjort ett dåligt jobb, på eget initiativ eller genom att verkställa order från regeringen. Hon skriver, i kontrast till vad siffrorna säger, i sin VD-kommentar att hon anser att Vattenfall ”har en fortsatt stark finansiell ställning och god likviditet” och kallar den utraderade vinsten på 48 miljarder för ”tillfälliga förskjutningar”.

LÄS ÄVEN: Miljonregn över Vattenfalls vd medan kunderna fryser