Växjö moské söker nytt tillstånd för böneutrop: ”Folk tycker det är trevligt att lyssna på”
T.v. Imamen Ismail Abu Helal. T.h. Moskén i Växjö. Faksimil YouTube

Moskén i Växjö kommer att söka nytt tillstånd för fortsatta arabiska böneutrop. ”Böneutropen har blivit som en turistattraktion”, berättar imamen Ismail Abu Helal.

För att hålla böneutrop krävs ett tillstånd som behöver förnyas varje år. Den 7 maj löper Växjö moskés befintliga tillstånd ut. Men redan nu meddelar imamen att moskén har för avsikt att fortsätta basunera ut den muslimska trosbekännelsen på arabiska i högtalare, rapporterar Lokaltidningen.


Imamen Ismail Abu Helal håller i böneutropet.

Enligt imamen har ”böneutropen blivit som en turistattraktion, folk kommer hit och tycker det är trevligt att lyssna på det”. Hittills är han väldigt nöjd med utropen som påminner honom om barndomen och nu tror han inte att medborgarna kommer vara lika kritiska till moskéns nya ansökan.

– Jag tror inte det blir samma liv som förra året. Vi muslimer försöker göra något bra för samhället, vi är inte farliga, berättar imamen.

LÄS ÄVEN: Moské som ansökt om böneutrop hetsar mot kristna och judar

https://www.facebook.com/politikfakta/videos/1198693256974894/

”Alla svenskar tycker det är trevligt”
Förra året medverkade imamen i en intervju med TV4 Nyheterna i vilken han berättade att ”alla svenskar tycker det är trevligt”.

– Det skadar väl ingen. Det är en kul grej. Alla svenskar när de är utomlands tycker det är trevligt när de hör böneutrop, sade imamen.

Uppmärksammat internationellt
I sociala medier cirkulerar ett flertal videoklipp med ljudet från moskéns böneutrop. Det har resulterat till att utropen uppmärksammats i bland annat USA.

LÄS ÄVEN: Forskare: ”Inget västerländskt samhälle har lyckats integrera muslimer”

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Simon Kristoffersson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Stötta Samnytt
Etablissemanget försöker strypa vår ekonomi. Vill du fortsätta läsa Samnytt?
Bli då prenumerant för endast 19 kronor första månaden!