Bild1

T.v. Växjös imam Ismail Abu Helal. T.h. Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.

Inrikes

Växjö ska bygga ny jättemoské – har bett Saudiarabien om pengar

Publicerad 4/30/2019
Annons

Den muslimska församlingen i Växjö planerar en ny stor moské i den invandrardominerade och ’utsatta’ stadsdelen Araby. Kostnaden beräknas bli omkring 80 miljoner kronor. Nu berättar imamen att man har bett Saudiarabien och Qatar om hjälp.

I mitten av april uppmärksammade Samhällsnytt att moskén i Växjö kommer att söka nytt tillstånd för fortsatta arabiska böneutrop, som man också vill ska bli permanent och slippa prövas och förnyas fler gånger. Enligt imamen Ismail Abu Helal har ”böneutropen blivit som en turistattraktion”. I en tidigare intervju har imamen även sagt att ”alla svenskar tycker det är trevligt” att höra den muslimska trosbekännelsen på arabiska.

LÄS ÄVEN: Växjö moské söker nytt tillstånd för böneutrop: ”Folk tycker det är trevligt att lyssna på”

Imamen Ismail Abu Helal i Växjö moské avslöjar nu att man ämnar uppföra ytterligare en stor moské med plats för 1 000 personer. Den nya moskén kommer att byggas längs med Liedbergsgatan och ska stå klar år 2025, rapporterar Lokaltidningen.

– Det blir en moské med minaret och det kommer finnas plats även för kvinnor, avslöjar imamen.

”Vi har pratat med Växjö kommun – det ska bli en stor byggnad”
Det finns ännu inget bygglov för den nya moskén. Trots detta är imamen övertygad om sina planer eftersom man redan pratat med kommunen.

– Vi har inte sökt bygglov än, men vi håller på att göra ritningarna på moskén och vi har pratat med Växjö kommun om det här. Den nya moskén ska bli en stor byggnad, det handlar om totalt 1000 kvadratmeter, säger imamen.

Söker finansiering från gulfstater
Imamen uppskattar att det planerade bygget kommer att kosta uppemot 80 miljoner kronor. Det är dock ingenting man oroar sig över. Det finns nämligen upprättade kontakter med rika arabländer som bland annat Saudiarabien, Qatar och Förenade Arabemiraten.

– Vi har haft kontakter med de länderna om det här. Vi har inte fått några löften, men det finns folk där som är villiga att hjälpa till med pengar för att bygga moskén, berättar imamen.

Växjö kommun välkomnar
Henrik Wibroe är stadsarkitekt i Växjö kommun och har haft möten med imamen. Han välkomnar idén med att ”det vore fantastiskt”.

– En så här stor moské kommer att synas och det vore spännande att se den på håll när man kommer körande på Liedbergsgatan, säger Wibroe.

LÄS ÄVEN: Gulfstaters finansiering av moskéer under lupp i Tyskland – vill motverka radikalisering

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
849Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons