Det har gått drygt tre dygn sedan Sjösås nya kyrka utanför Växjö totalförstördes i en misstänkt mordbrand. Men polisen är mycket förtegen om hur utredningen går.
– Jag har ingen mer information än vad jag redan lämnat, säger förundersökningsledare Christina Severinsson till Samnytt.

Klockan är 12:28 under lördagen när brandkår, ambulans och polis får larm från Sjösås utanför Växjö. Byns drygt 150 år gamla kyrka, Sjösås nya kyrka, står i lågor.

LÄS ÄVEN: Småländsk kyrka i lågor i misstänkt mordbrand

Men det finns inte mycket brandmännen kan göra. Kyrkan blir snabbt övertänd, och inom ett par timmar står det klart att den kommer brinna ned.

Foto: Svenska kyrkan/Mats Lindblad
Foto: Svenska kyrkan/Mats Lindblad

Grov mordbrand

Polisen fattar snart misstankar om att branden i kyrkan är anlagd. En förundersökning inleds, som leds av polisen Christina Severinsson.

– Vi har en förundersökning som pågår, men jag tänker inte utveckla det mer än så, säger Severinsson till Samnytt.

– Den rubriceras som grov mordbrand med tanke på vad det är som har brunnit.

Rasmus Paludan-besök

Sjösås nya kyrka brinner samma dag som Rasmus Paludan besöker Växjö. Det har lett till rykten och spekulationer om att det finns ett samband mellan branden och besöket.

Men huruvida polisen har några misstänkta eller om en teknisk undersökning av den nedbrunna kyrkan gett något konkret vill förundersökningsledaren inte svara på.

Sjösås nya kyrka innan branden. Foto: Google maps

– Jag har ingen mer information än vad jag redan lämnat, säger hon.

Istället hänvisar hon ytterligare frågor till Robert Loeffel, polisens presstalesman för Kronoberg, som ”brukar svara på det”.

– Jag kan tyvärr inte säga någonting mer, upprepar Christina Severinsson.

Försvinner på ledighet

Samnytt har sökt Loeffel sedan måndagen. Under tisdagen får vi veta att han gått på ledighet och inte är tillbaka förrän 12 september.

– Jag är ledsen om du hamnar mellan stolarna här, säger Filip Annas på polisens ledningscentral.

– Det är hon som har ärendet och jag kan inte uttala mig i det, säger han och hänvisar tillbaka till förundersökningsledaren Severinsson.

LÄS ÄVEN: Polisen vägrar visa film på mystisk blixt som brände ned kyrka