kamera

Foto: WrS.tm.pl

Inrikes

Kommun ska kameraövervaka skolgårdar – påstås öka tryggheten

Publicerad 4/17/2021
Annons

Efter att problematik som drogfynd, skadegörelse, klotter och buskörning drabbat kommunens skolgårdar satsar man nu nästan en miljon kronor på att sätta upp kameror, något man hoppas ska göra platserna trygga igen.

I underlaget till kommunstyrelsens beslut står att kamerorna är en skyddsåtgärd som utreds först då andra insatser visat sig vara otillräckliga, som exempelvis att rensa skolgårdarna på brännbart material och en ökad tillsyn av trygghetsvärdar och fältgrupp.

– Det finns ungdomar som kör in med mopeder och förstör utemiljöer, vi har haft problem med klotter och skadegörelse och att en del vistas på taken. Sedan är det också att man hittar attiraljer som är kopplade till droger. Det är lite blandat, säger kommunalrådet Carina Wutzler (M) till Sydsvenskan.

Värmekameror

I dagsläget har man kameraövervakning på ett fåtal av kommunens skolor. Tekniken i dessa kommer man att uppdatera och utöka på fler platser. Med värmekameror kan ledningscentralen se personer som befinner sig på platsen även då det är mörkt. Till skillnad från övervakningskameror kräver inte värmekameror tillstånd från Datainspektionen.

Enligt Wutzler kommer man att fokusera på de skolor där man ser att det finns fler anmälningar om skadegörelse och där man fått signaler från trygghetsvärdarna om att det finns ett behov. Satsningen kostar 800 000 kronor.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons