Tamim Sultani, ”ensamkommande” asylsökare från Afghanistan, som står åtalad för sju fall av mordförsök efter att i mars i år ha löpt amok med kniv i Vetlanda, skulle inte ha befunnit sig i Sverige. Detta eftersom han redan sökt asyl i Norge. Dessutom är han troligen drygt tio år äldre än vad han uppgett för det svenska Migrationsverket

Enligt uppgifter från polisens nationella operativa avdelning (Noa) som inte finns med i brottsutredningen kring de muslimska terrordåden, sökte Tamim asyl i Norge den 25 oktober 2015. Han uppgav då att han var född 1988. Han fick emellertid avslag på sin ansökan och tog sig därefter till Sverige.

Sänkte sin ålder med 11 år

För att här kunna söka asyl med de generösare regler som gäller för så kallade ensamkommande flyktingbarn, drog Tamim av 11 år på sin ålder och uppgav för Migrationsverket att han var född 1999. Det avslöjar Dagens Nyheter som har tagit del av Noa-dokumenten.

Det är av det pass som Tamim använde för att styrka sin identitet i Norge som det framgår att han idag är 33 år gammal, inte 22. Tillsammans med det passet fanns också ett visum till Ryssland.

Fick avslag i Norge

Efter avslag i Norge tog sig Tamim över gränsen till Sverige. Den 13 februari 2016 sökte han asyl här. Han hävdade då att åldersuppgiften i passet inte stämde. Migrationsverket beviljade honom 2017 ett tillfälligt uppehållstillstånd på den 11 år yngre ålder han uppgett muntligt.

Senare fick Tamim med stöd av samma ostyrkta åldersuppgift uppehållstillståndet förlängt. Detta trots att Tamim egentligen skulle ha överförts till Norge i enlighet med Dublinförordningen, som utöver EU-länderna även innefattar Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz.

Skulle ha skickats tillbaka enligt Dublinförordningen

Så skedde emellertid inte. Det är oklart varför beslutet inte verkställdes och Tamim i stället fick uppehållstillstånd i Sverige med flera påföljande förlängningar. Enligt DN kan förklaringen vara att Migrationsverket valde att göra undantag för Tamim, något man har rätt att göra men ska vara restriktiv med.

En annan möjlighet som tidningen nämner är att Tamim hållit sig undan utvisning så länge att tidsfristen för beslutet löpt ut. På Migrationsverket vill man emellertid inte svara på medias frågor utan hänvisar till sekretess.

Locket på även från norska myndigheter

Det norska Utlendingsdirektoratet hänvisar också till sekretess för att inte svara på några frågor om den asylutredning man dör gjorde av Tamim som 11 år äldre. Adam Rullman som är åklagare i målet med de sju mordförsöken i Vetlanda, intygar att uppgifterna om Tamims asylansökan i Norge stämmer.

Han förklarar samtidigt att ingenting som har med den åtalades asylärende att göra ingår i brottsutredningen och åtalet. Asylprocessen ligger fortfarande på Migrationsverkets bord. Tamim gick och väntade på en ny förlängning när han knivhögg de sju personerna i Vetlanda.

Rättegången mot Tamim Sultani inleds på fredag. Åklagaren hhar inte bestämt vad han ska yrka på för straff..

Läs alla artiklar på Samnytt om terrordåden i Vetlanda och Tamim Sultani HÄR.