McDonalds Helsingborg

McDonalds- och Foodora-personal i bråk. Foto: Polisen

Inrikes

VIDEO: Filmade syrier bråka på McDonalds – åtalas för att ha kränkt invandrarna

Publicerad 4/12/2022
Annons

En svensk kvinna i 20-årsåldern befann sig på McDonalds vid Helsingborgs resecentrum när två syriska medborgare hamnade i en dispyt mitt bland övriga matgäster vilket slutade i att polisen kom. Kvinnan som väntade på sin mat valde att filma invandrarbråket och publicera filmen i sociala medier för att visa andra den kaosartade händelsen. Nu åtalas hon för förtal och olaga integritetsintrång eftersom bråkmakarna känner sig kränkta.

Det var den 6 april 2021 som en 26-årig man, invandrad från Syrien 2015, ur personalen på McDonalds, och en 51-årig man, också invandrad från Syrien år 2015, från matbudet Foodora började tjafsa vid kassorna inne i McDonalds-restaurangen.

LÄS ÄVEN: 75-årig kvinna frustrerad över lågt straff för våldsbrottsling – åtalas

Nedan följer stillbilder från händelseförloppet i vilka budet från Foodora syns filma McDonalds-personalen som svarar med att gå till fysisk attack. En polispatrull anländer kort därefter till restaurangen för att stoppa bråket från att eskalera ytterligare.

Faksimil TikTok
Faksimil TikTok
Foto: Polisen
Faksimil TikTok

Fick tillsägelse och ”orkade inte jobba kvar”

En kvinna som stod och väntade på sin mat vid kassorna började filma händelsen och publicerade sedan videoklippet på TikTok där det fick 155 000 visningar. Därefter kom videon till McDonalds-chefens kännedom vilket fick hans arbetsgivare att reagera och personen var inte glad på 26-åringen som syns försöka slåss mot matbudet.

I polisförhör berättar 26-årige syriern att han ”inte orkade jobba kvar” och själv sade upp sig. Därefter valde han att polisanmäla händelsen eftersom han känner sig kränkt. Men inte av bråket med sin landsman utan av att en matgäst har filmat och lagt ut händelsen på Internet. Vidare menar 26-åringen att han nu inte kan få nya jobb eftersom arbetsgivare tror att han bråkar.

Även den 51-årige syriern känner sig kränkt och skriver i ett mejl till polisens utredare att händelsen har skadat hans ”människovärde”.

Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten har gått vidare med utredningen och beskriver hur målsägande har ”befunnit sig i en mycket utsatt situation, vilket har inneburit allvarlig skada”.

Åklagare vägrar lämna ut video till Samnytt

Samnytt kontaktade Åklagarmyndigheten med begäran att få ta del av videon som ingår i bevismaterialet och därmed är en allmän handling men det var ingenting som kammaråklagare Sofia Seijsing ville gå med på. Hon vägrar att lämna ut materialet med hänvisning till att det skulle kränka bråkmakarna.

”Med hänsyn till förundersökningssekretessen och att enskild kan tänkas lida men om filmerna lämnas ut/sprids så kommer videomaterialet inte att lämnas ut. Du har möjlighet att ta del av filmerna vid kommande huvudförhandling då de kommer att spelas upp inför rätten.”

Samnytt har i stället genom en nätgranskning lyckats ta del av videoklippet och kan visa vad åklagaren menar utgör ”en mycket utsatt situation” när syrierna själva börjar bråka med varandra vid Helsingborgs resecentrum.

Den 26-årige syriern är klädd i svarta arbetskläder från McDonalds, och den 51-årige syriern är klädd i rosa arbetsjacka från Foodora. I slutet syns en polispatrull anlända till platsen för att hantera dispyten.

Polisen: ”Hade du velat bli utlagd?”

Polisen har genom övervakningsfilmer hos McDonalds identifierat den kvinna som filmade händelsen. Det framgår av förundersökningsprotokollet att myndigheten hotade med att beslagta kvinnans mobiltelefon om hon inte erkände att hon hade filmat och lagt ut bråket i sociala medier.

Kvinnan som inledningsvis inte vill erkänna brott svarade polisens utredare med att det borde finnas större problem i samhället än att kolla på en video i sociala medier.

Vidare gör polisen ett försök att få kvinnan att känna ånger över att ha delat kaoset vid resecentrum. Polisen frågar om hon själv hade velat bli utlagd i sociala medier ”där du själv blir utsatt eller utsätter någon annan för något kränkande”.

Kvinnan till Samnytt: ”Sinnesjukt”

Samnytt har även varit i kontakt med kvinnan som nu åtalas för brotten i Helsingborgs tingsrätt. Hon är arbetslös i väntan på att börja studera och riskerar nu att tvingas betala tusentals kronor till syrierna.

– Det är sinnessjukt att jag ska behöva betala 11 000 kronor till två vuxna män som slåss på sin arbetsplats. Det är pinsamt, säger den tilltalade till Samnytt.

Rättegången hålls den 28 september klockan 14:30 i Helsingborgs tingsrätt.

LÄS ÄVEN: Klagade på muslimsk massbön i park – åtalas för åsiktsbrott

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
843Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons