På fredagskvällen fick Luleåbor bevittna ett mordförsök utanför balkongerna mitt på gångvägen. En maskerad man syns utdela flera knivhugg och försöka skära halsen av sitt offer. Polisen har gått ut i media med att det handlar om en ”isolerad händelse”. Varning för starka bilder.

Polisen skriver i sin händelserapport att man mottog larm från flera personer vid klockan 19.59 rörande en pågående misshandel med tillhygge i stadsdelen Innerstaden.

LÄS ÄVEN: Polisen erkänner: Stor risk att tredje man skadas vid gängskjutningar

Samnytt har tagit del av videomaterial som är filmat av boende i området och visar en maskerad gärningsman utdela flera knivhugg mot en man som skriker efter hjälp och försöker att skydda sig med armarna. Gärningsmannen visar offret ingen nåd och fortsätter att hugga. Varning för starka bilder!

Gärningsmannen försöker skära halsen av offret.

Nedan följer videoklippet:

Polisen: ”Isolerad händelse”

Händelsen är är rubricerad som försök till mord och brottsoffrets skadeläge är fortfarande oklart. På lördagsmorgonen var fortfarande ingen person gripen för attacken. Statstelevisionen rapporterar att polisen bedömer mordförsöket som ”en isolerad händelse”.

Uppdatering: Vid klockan 12 på lördagen meddelade polisen att man har gripit en misstänkt gärningsman som är i 30-årsåldern. Vidare vill polisen påminna allmänheten att det kan vara brottsligt att sprida filmmaterial från händelsen.

Därför publicerar vi videobilderna

Samnytt väljer att publicera de grafiska videobilderna för att understryka allvaret i den situation Sverige idag befinner sig beträffande det eskalerande grova gatuvåldet, där ett människoliv inte är värt någonting, där människor skjuts och knivhuggs för knark och pengar och man inte bryr sig om att även oskyldiga äldre och barn skadas när de kommer i vägen för uppgörelserna. Det är en verklighet som andra medier inte tar sitt fulla ansvar för att rapportera om med följden att ett tillräckligt tryck inte sätts på våra rikspolitiker att vidta de åtgärder som krävs för att hejda utvecklingen.

Vi har vinnlagt oss om att i enlighet med god pressetik på de publicerade bilderna anonymisera brottsoffret. Vi vill samtidigt upplysa våra läsare om att det som privatperson, enligt lagen om olaga våldsskildring och olaga integritetsintrång, kan vara ett brott att kopiera och sprida klippen vidare i sociala medier. Däremot utgör det inget brott att dela en länk till vår artikel som genom vårt utgivningsbevis som medieaktör åtnjuter ett starkare grundlagsskydd.

LÄS ÄVEN: Damberg om risken att bli skjuten: Sett till befolkningsmängden väldigt ovanligt