Samhällsnytt kan visa videoklipp från nattens kaos i Skåne som fick polis att sätta upp kamerabevakning med drönare för att få kontroll på situationen. 

Under helgen har gäng med uppemot ett 30-tal personer i Helsingborg attackerat både allmänheten och polisen genom att sätta bilar i brand och avfyra pyroteknik, rapporterar SR.

LÄS ÄVEN: Upplopp i Trollhättan – polis besköts med raketer och smällare

Enligt polisen är personerna bakom upploppen ungdomar med kopplingar till gängkriminalitet. Strax innan klockan 00 natten mot söndag fortsatte oroligheterna omkring på Skaragatan i stadsdelen Rosengården där ett gäng började avfyra raketer mot bilister och elda bilar.

Polisen: ”Polispersonal har blivit beskjutna”

Tommy Bengtsson som är vakthavande befäl vid Helsingborgspolisen uppger att polispatrullerna som anlände till platsen besköts med raketer. Gänget hade även använt material från en närliggande byggarbetsplats för att bygga upp brinnande barrikader på vägarna i syfte att förhindra polis och räddningstjänst att nå platsen.

– Ett större gäng har skjutit raketer mot bilar. Två bilar har antänts och brunnit. Även polispersonal har blivit beskjutna av raketer, berättade Bengtsson till Aftonbladet.

Samhällsnytt har tagit del av ett videoklipp från nattens upplopp:

Polisen kunde gripa och frihetsberöva en 15-åring och en 18-åring som nu är misstänkta för skadegörelse. Det framgår även att individerna kan komma att bli misstänkta för raketbeskjutningen mot blåljuspersonal.

Polisen svarar med drönare

Tidigare under helgen satte polisen in en långvarig kameraövervakning med hjälp av drönare i stadsdelarna Adolfsberg, Närlunda och Planteringen i Helsingborg. Det är oklart om helgens upplopp är ett svar på polisens senaste åtgärd.

Även stadsdelen Rosengården fick i samband med upploppen kameraövervakning med drönare men den uppges vara tillfällig. Sedan tidigare har polisen drönarövervakning i Dalhem, Drottninghög och Fredriksdal fram till 15 februari 2020.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Nya upplopp i Husby – vakter flyr från ”ghettosoldiers”