Två ledarfigurer i Rinkebygänget Dödspatrullen dömdes nyligen för uppmärksammat förnedringsvåld mot en välkänd rapartist tillhörande det rivaliserande gänget Shottaz från samma område. Videoklipp visar hur gärningsmännen misshandlar och urinerar på artisten samtidigt som de filmar. När tingsrätten meddelade dom tog de hänsyn till både låg ålder och ett befintligt fängelsestraff och mildrade därför påföljden.

Det var den 8 augusti 2017 vid polishuset på Askebykroken i det invandrardominerade och enligt polisen ’särskilt utsatta området’ som 24-årige Jafar Ahmed Sadik – även känd i vissa kretsar som gangsterrapparen Jaffar Byn – med starka kopplingar till ledarskiktet i Rinkebygänget Shottaz stötte ihop med tre individer ur Dödspatrullen. Gängen som består av tidigare bekanta individer har legat i konflikt sedan år 2015 på grund av osämja efter ett rån mot ett växlingskontor i Täby där bytet blev hela två miljoner kronor.

LÄS ÄVEN: Musiken som romantiserar gängkriminalitet – genererar miljontals visningar

Grupperingarnas medlemmar består främst av multikriminella invandrare från Afrika och Mellanöstern och har enligt polisen ett stort våldskapital. En kartläggning som SvD gjorde år 2019 visar att 20 individer som ingår i gängkriget tillsammans är fällda för hela 330 brott.

Av polisutredningen framgår att myndigheten påträffat minst åtta automatvapen och 14 pistoler kopplade till gängen. Vidare skriver polisen att sju män har avrättats och ytterligare två har skottskadats. Sedan utredningen startade har ytterligare tre män mördats i olika avrättningar som polisen misstänker har med gängkonflikten att göra.

”Vi ska pissa på dig –  täck inte ditt ansikte”

När Sadik stötte ihop med toppskiktet ur Dödspatrullen misshandlades han med slag, sparkar och pistolhot samtidigt som händelsen filmades i vad som nuförtiden brukar benämnas som förnedringsvåld. Samhällsnytt har tagit del av det fullständiga videoklippet där det både syns och hörs hur gängmedlemmarna vill urinera på Sadik.

Videoklippet – som innehåller flera bland ungdomar i förorten inflytelserika och brottsromantiserade profiler och som fick stor spridning vid tillfället – kan ha varit startskottet för den nyuppkomna trenden med förnedringsvåld och urinerande som på senare år har fått medieuppmärksamhet. Nedan ett axplock av gängets uttalanden:

– Sug min kuk din lilla hora. Ha kolla, kolla vi ska pissa på dig. Du är en liten kahbe (hora på arabiska reds. anm.). Tfhoh (spott) Din lilla hora.

– Ey stå still, ey stå still, täck inte ditt ansikte.

– Täck inte ditt ansikte.

– Kolla han gråter lilla horan.

–  Pissa på han, pissa på han. Pissa på han.

– Lägg dig ner, lägg dig ner, lägg dig ner lilla hora.

– Pissa på han, pissa på han. Din lilla fitta mannen. Pissa på han. Pissa på han.

– Jalla, jalla, jalla, pissa på han. Lilla horan. Wallah (svär på Allah reds. anm.) jag är pissnödig.

– Ansiktet. Kolla, kolla ansiktet. Ansiktet, ansiktet, ansiktet, ansiktet, ansiktet.

 

Kända torpeder

Polisen har identifierat två av gärningsmännen som 23-årige Mohamed Abdigahni Ali, även kallad Makelele/Makkan, och 24-årige Mustafa Mohamed, även kallad Musse. Båda personerna har starka kopplingar till Dödspatrullen.


Dödspatrullens ’Musse’ poserar i sociala medier. Foto: Faksimil Instagram.

I polisförhör är männen fåordiga och svarar mestadels ”inga kommentarer”. Båda förnekar brott och hävdar att de inte varit delaktiga på något sätt i detta trots att flera ingripandepoliser har identifierat männen i videoklippet både genom utseende och röst.Dödspatrullen, som egentligen går under namnet 3-MST, fick namnet genom kvällspressen efter att polisen målat upp gruppen som i det närmaste yrkesmördare då de misstänks för flera dödsskjutningar.

En avrättning som polisen misstänkte gänget för inträffade i april år 2017 när en 40-årig man sköts ihjäl mitt på dagen av två män i vita overaller som rusade ut från en Porsche Cayenne i Uppsala. Medlemmar ur Dödspatrullen häktades för mordet men deras skuld gick inte att bevisa och männen släpptes fria.

Brottsoffer vägrade delta i utredning

Det framgår av polisutredningen rörande förnedringsvåldet mot Sadik att han själv inte ville medverka i målet. Därför har inget förhör har hållits med honom.

Under artistnamnet Jaffar Byn har Sadik sedan år 2013 ägnat sig åt att romantisera livet som yrkeskriminell i västra Stockholm. Hans låtar har genererat miljoner visningar på YouTube och Spotify. På Instagram har Sadik 52 000 följare.

Sadik är sedan år 2018 dömd för grovt vapenbrott och avtjänar ett fängelsestraff på fyra år. Nedan bilder på Sadik från polisutredningen.

 
Rapartisten Jaffar Byn syns bära en vit tröja och posera med automatvapen. Foto: Polisen

Brottsoffret mordhotar tilltalad i rättssalen

I samband med rättegången hade Solna tingsrätt lånat säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Men varken brottsoffer eller en av de tilltalade fanns på plats, utan medverkade istället via videolänk.

Sadik deltog från fängelset och Abdigahni Ali från häktet i Köpenhamn där han sedan sommaren förra året sitter inlåst, misstänkt för ett dubbelmord på två personer med starka kopplingar till Shottaz, däribland en ledargestalt.

Mitt under förhandlingen hörs brottsoffret Sadik uttala både dödshot mot en av de tilltalade männen och ett våldtäktshot mot personens far.

– Jag ska skicka dig till himlen och knulla din farsa, sade Sadik.

Tingsrätten mildrar påföljd

Den 20 februari meddelade Solna tingsrätt dom mot de två tilltalade ledarfigurerna i Rinkebygänget Dödspatrullen. Det framgår att rätten har tagit hänsyn till låg ålder när brottet begicks och andra omständigheter som reducerar strafflängden.

Mohamed Abdigahni Ali (Makelele) dömdes senast den 11 april år 2018 för bland annat grovt vapenbrott, narkotikabrott och grov vårdslöshet i trafik till fängelse i ett år och fyra månader. I tingsrättens motivering står det att Abdigahni Ali var 19 år när det aktuella brottet mot Sadik begicks och att ”hans ungdom ska beaktas i straffmätningen”. Han döms till fängelse i fyra månader.

Mustafa Mohamed (Musse) dömdes senast den 29 mars 2019 för synnerligen grovt narkotikabrott till fängelse i sju år och fyra månader. Det framgår av domen att tingsrätten har sett till att påföljderna tillsammans inte överstiger vad som skulle ha dömts ut för den samlade brottsligheten om allt hade prövats vid samma rättegång.

Rätten har med andra ord dömt till en lindrigare påföljd än vad som är föreskrivet för brottet eftersom Mohamed redan avtjänar ett fängelsestraff. Han döms till fängelse i sex månader.

Expressen marknadsför från fängelset

Vid flera tillfällen har Expressen besökt Sadik på Hällbyanstalten och upplåtit sin plattform för att hjälpa honom marknadsföra sin gangsterimage och musikkarriär. I inslaget är Sadik noga med att han inte vill berätta något om det pågående gängkriget mellan Shottaz och Dödspatrullen utan endast vill prata om sin musik.

I ett Expressen-inslag tillåts Sadik rappa om bland annat automatvapen som ligger och väntar på honom där ute. Vidare framställer tidningens reporter gangsterrapparen som ett offer eftersom han vill ha vård, något som han menar att Kriminalvården nekat honom.

Samtidigt visar rapporter från Kriminalvården att Jaffar Byn hittills har mottagit hela 15 varningar i fängelset för bland annat misstänkt bruk av narkotika, arbetsvägran och uppvigling till våld mot kriminalvårdare. I ett fall uppges rapartisten ha mordhotat en kriminalvårdare.

LÄS ÄVEN: Rapartist från topp-10 häktad misstänkt för brutal avrättning