Gottsunda Uppsala

Gottsunda. Foto: Faksimil Instagram

Inrikes

VIDEO: Gängslagsmål med tillhyggen i ’utsatt område’ – ”Vågar inte släppa ut sina barn”

Publicerad 6/9/2020
Annons

De senaste två dagarna har gängbråk utspelat sig i Uppsalas problemområde Gottsunda. Uppemot ett hundratal personer har slagits på öppen gata trots att polisens Operation Rimfrost pågår i området. Samhällsnytt kan visa videoklipp från bråken och har även intervjuat en person med insyn i gängkriminaliteten.

Det var på söndagskvällen som upplopp rasade på Bandstolsvägen i den tidigare lugna universitetsstaden. Samhällsnytt har vid fler tillfällen uppmärksammat gatan, senast i samband med en skottlossning. Vi kunde visa kaoset i ett videoklipp där skottlossningar hördes. Personer skrek arabiskklingande ord och ”fucking horungar”.

LÄS ÄVEN: EXKLUSIVT: Video visar skottlossning i ’särskilt utsatt område’

Vi kan nu åter visa videoklipp från Bandstolsvägen där två gäng slåss om makten över det invandrartäta och ’särskilt utsatta området’. Klippet visar hur ett stort gäng beväpnade med tillhyggen stormar bostadsområdet och jagar bort en annan grupp som befinner sig på platsen.

Nedan ett videoklipp på ett bråk i området som vi publicerade tidigare i vår.

Skanderar: ”Inga poliser på våra gator”

Efter söndagens gängbråk inledde polisen måndagen med att ytterligare öka närvaron i området. På måndagskvällen omhändertog myndigheten personer och bussade dessa från området. Samhällsnytt kan visa videoklipp när gängmedlemmar grips men även hur boende i området skanderar ”inga poliser på våra gator”.

https://www.facebook.com/utryckninguppsala/posts/10158473343842427

Polisen vill inte berätta om ”grupperingarna”

På tisdagsmorgonen kontaktade Samhällsnytt Daniel Wikdahl som är presstalesman i polisregion Mitt för att höra mer om händelserna i Gottsunda. Han bekräftar att det varit slagsmål även på måndagen, att myndigheten omhändertagit 19 individer och att det inte finns några skador rapporterade.

Vad är bakgrunden till gängslagsmålen?

– Det är högst oklart.

Polisen kallar dessa för ”grupperingar” – vad är det för grupperingar?

– Vi arbetar med olika uppslag. Men jag kan inte gå in i detalj på vad det handlar om för någonting. Skulle jag uttala mig mer om det – vilka teorier vi arbetar med – det hänger ju intimt ihop med vilka personer det är som är involverade i det här. Jag kan inte gå in på vilka det är som är där.

Är personerna kända av polisen sedan tidigare?

– Ja, många är ju det.

Vart någonstans körde ni personerna?

– Det vill jag inte gå in på. Men de var omhändertagna sent in på kvällen och natten.

Gottsundabo till Samhällsnytt: ”95% invandrare”

Samhällsnytt har även talat med en person som har insyn i gängkriminaliteten i Gottsunda. Personen vill förbli anonym för sin egen säkerhet och berättar att polisen trots pågående Operation Rimfrost i området inte gör tillräckligt. Personen i fråga säger att polisen mest står och pratar med gängkriminella.

Jag ska vara helt ärlig mot dig. Det är ingen jävla Rimfrost här. Det är bara saft och bulle.

Vad menar du med saft och bulle? 

– De står mest och tittar vid sina patrullbilar. De pratar med människor och nu igår höll de människor isär från varandra. Men de använder inget våld. De står bara där. Jag tycker det är för jävligt.

Hur tror du det blir när Rimfrost försvinner och det blir ännu färre poliser i området?

– Då smäller det. Pistolerna kommer komma fram. De väntar ut poliserna.

Vidare uppger vår källa att dessa gängslagsmål de senaste dagarna har att göra med makten i området. Det ska vara samma individer som deltog i en skjutning mitt på ljusa dagen som Samhällsnytt nyligen kunde visa i ett videoklipp.

Vilka är de här grupperingarna?

– Det är 95 procent invandrare som står för våldet. Det är invandrare – det är araber – syrianer och irakier. De lever på socialbidrag och många har hoppat av skolan.

Vad gör polisen med grupperingarna – nu hade de bussat iväg individer?

– De har blivit bortforslade till stan. Polisen hade spärrat av Gottsunda för att ingen skulle köra in. Men vad var poängen med det när Gottsunda var öppet på andra sidan för bilar att köra in.

Vad lever gängen på i Gottsunda?

– Narkotikahandel, vapenhandel, smuggel allt du kan tänka dig.

Stämmer det att gängen har spejare som varnar för poliser?

– Gängen har yngre småpojkar som håller vakt. De får 100 kronor för att hålla vakt eller 100 kronor för att bära knark.

Med den högre polisnärvaron just nu, var gömmer gängen narkotika och vapen?

– I portuppgångar gömmer de vapen bakom takplattorna och även i källarförråd. Om polisen började leta igenom fastigheterna ordentligt skulle de hitta vapen och knark men de gör inte sitt jobb.

Vad säger boende i Gottsunda om situationen?

– Ingen vågar släppa ut sina barn.

Stämmer det att det råder tystnadskultur i området och att man inte vågar prata med poliser?

– Ja, snitches get sttiches (tjallare får stygn reds. anm.) En bekant pratade med polisen och han trakasserades med våld. När jag växte upp i området var det lugnt och alla kände alla. Sen ökade invandringen och då kom också bråken.

Tyckte du denna granskning av invandrarkriminaliteten är intressant?

Stötta då tidningen med en donation! Utan ert stöd kan vi inte fortsätta vårt arbete med att göra det som gammelmedia ignorerar.

Du kan ⚫ Swisha: 123 083 3350 ⚫ Fylla i formuläret nedan ?, eller ⚫ klicka HÄR för övriga alternativ

Tack på förhand!

SVT upplät plattform för gängkriminella: ”Free E brorsan – fuck aina”

Nyligen besökte statstelevision det ’särskilt utsatta området’ för att göra ett reportage om polissatsningen Operation Rimfrost som snart läggs ned. Inslaget inleds med att Daniel Larsson som är polisinsatschef för operationen visar upp tre kulhål som sitter på bostadsområdets namnskylt.

– Det blir lite vilda västern över det hela, säger polischefen.


Kulål i namnskylt. Foto: Faksimil SVT

SVT upplät även sin plattform åt gängkriminella som fick kalla polisen för ”djävulen själv”, hälsa till sina kamrater som sitter fängslade, ”free brorsan E från Österåker snart hem brorsan” och ”fuck aina brorsan”.

– De [Polisen] är djävulen själv, säger en Gottsundabo.

Polischef: Kriminaliteten inte mindre om 10 år

Larsson som ansvarar för Operation Rimfrost berättar att de släcker bränder och varnar för att inte kommer att kunna behålla trycket mot gängkriminella när insatsen snart avslutas.

– Jag blir svårt förvånad om brottsligheten har minskat om tio år, säger Larsson till SVT.


”Bra med en polis som vågar säga sanningen”

Polischefens uppgift att kriminaliteten inte kommer att minska är något som vår källa i Gottsunda instämmer i.

– Jag håller med honom. De som skriver att polisen har koll på området, det är ren lögn. Jag håller med polischefen att det bara blir värre. Det är bra med en polis som vågar säga sanningen, säger vår källa.

LÄS ÄVEN: Uppsala passerar Malmö som farligaste stad

authorimage

Tyckte du denna granskning invandrarkriminaliteten var intressant?

Stötta då tidningen med en donation! Utan ert stöd kan vi inte fortsätta vårt arbete med att göra det som gammelmedia ignorerar.

Du kan ⚫ Swisha: 123 083 3350 ⚫ Fylla i formuläret nedan ?, eller ⚫ klicka HÄR för övriga alternativ

Tack på förhand!

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons