På måndagen kunde Samhällsnytt som första media visa videoklipp från en misshandel med tortyrinslag i Boliden utanför Skellefteå där brottsoffret fick ett finger avskuret samtidigt som gärningsmännen dokumenterade på film vad de gjorde. Vi har tagit del av ytterligare ett klipp där gärningsmannen roar sig med att filma offret och det avklippta fingret som han ska spara som ”present”.

Det var sent på söndagskvällen som männen i 20-årsåldern tog sig in i en bostad i Boliden där de våldsamt förnedrade ett brottsoffer genom att tvinga honom att bära hundkoppel samtidigt som han misshandlades.

LÄS ÄVEN: Gäng skär av finger vid rån i hemmet – ”Kommer knulla sönder dig”

Sedan dess har det cirkulerat olika uppgifter om bakgrunden till förnedringen och tortyren, bland annat att det handlat om ilska över en olyckshändelse där brottsoffret klättrat in i sin lägenhet och då orsakat en trasig fönsterruta. Det har även cirkulerat uppgifter en obetald skuld. Lars Westmark är lokalpolisområdeschef i Skellefteå och kommenterade tidigt i media att det ofta går till på det här sättet när kriminella reglerar skulder.

Gärningsman ska spara avkuret finger

Vi kan nu visa ytterligare en del av händelseförloppet i brottsoffrets bostad där en av gärningsmännen säger att man inte kan ”lalla” med honom och att han ska spara det avskurna fingret. Vidare antyder gärningsmannen att bakgrunden till förnedringen är att brottsoffret ska ha skapat en farlig situation genom att säga, ”tänk om jag haft min dotter där”.

– Jag ska ta med mig den här som en present också. Jag lallar inte förstår du. Mig trampar man inte på. Man skakar inte min hand så där och sen inte gör rätt, fattar du?

Här är rånarna

Två män har häktats misstänkta för synnerligen grov misshandel och grovt rån. Den ene är 21-årige Sebastian Johansson, folkbokförd i Boliden. Han förekommer sedan tidigare i belastningsregistret för misshandel, stöld, brott mot knivlagen, narkotikabrott och rattfylleri. Johansson erkänner misshandel.

Efter Samhällsnytts publiceringar den här veckan har Johanssons försvarsadvokat Fredrik Elveros uttalat sig besvärat i lokalmedia om spridningen av klippen som han menar ”kan skada förundersökningen” (se även red. anm. nedan).


Sebastian Johansson. Foto: Faksimil Instagram

Den andra gärningsmannen är 23-årige Joakim Jamil Forssander, folkbokförd i Bålsta i Uppsala län. Han är tidigare straffad för flera narkotikabrott och brott mot knivlagen. Forssander förnekar brott.


Joakim Jamil Forssander. Foto: Faksimil Facebook

LÄS ÄVEN: Här är rånarna som skar av fingret i Boliden

Red. anm: Samhällsnytt väljer att redan i detta skede publicera namn och bild på förövarna på grund av stort allmänintresse kopplat till brottets grova och särpräglade art, att den ene gärningsmannen erkänt brott medan den andre själv valt att uppträda öppet på bild när man filmat och offentliggjort sina brottsliga förehavanden. Båda personerna är också tidigare straffade för brott men orehabiliterade och vad som brukar kallas livsstilskriminella.

authorimage