I lördagskväll utbröt ett tumult vid tunnelbanestationen i Stockholmsförorten Rinkeby. En video sprids i sociala medier som visar hur ordningsvakter och polis får hantera stökigheter i samband med misstänkt plankning.

Under helgen hölls tävlingen ”Ortens bästa poet” i det utsatta området Rinkeby i västra Stockholm. Tävlingen ska enligt arrangören lyfta erfarenheter från förorterna och verka för att människorna som bor i områdena ska äga berättelsen om förorten. Arrangemanget anordnas av föreningen Förenade förorter.

Under veckan har en video från lördagskvällen spridit sig i sociala medier. Den visar hur ordningsvakter och polis handskas med en stökig situation vid tunnelbanestationen i Rinkeby. Enligt uppgifter i sociala medier är det en av tävlingens jurymedlemmar som ordningsvakterna tar åt sidan.

https://www.facebook.com/rana.garib/videos/757975797916139/

 

Polischef: ”Problembild kring Rinkeby t-banestation”
Enligt lokalpolisområdeschef i Rinkeby, Christoffer Bohman hade polisen under helgen en större resurs i området med anledning av tävlingen. Det innebar även en utökad kontroll vid tunnelbanestationen, rapporterar StockholmDirekt.

Tunnelbanans ordningsvakter genomförde biljettkontroller i samband med polisens närvaro under kvällen. En person misstänktes för att inte ha betalat för sin resa. I samband med att personen kontrollerades lade sig fler personer i situationen.

Polischefen förklarar att de upplever tunnelbanestationen som problemtyngd.

– Det har funnits en problembild kring Rinkeby t-banestation som gör den till en otrygg plats, berättar Bohman.

Med anledning av att en ordningsstörning uppstod i tunnelbanestationen valde polisen att tömma hallen på människor. Enligt polischefen har polisen nolltolerans mot olämpligt beteende i tunnelbanan.

– Att vi tömde hallen verkar ha uppfattats som att vi ”mörkade”, men det var av säkerhetsskäl, säger Bohman.

Tävlingen läggs ned
Under fyra år har tävlingen ”Ortens bästa poet” arrangerats i förorter. Nu uppger arrangörerna att man lägger ned tävlingen i protest mot polisens agerande vid deras evenemang. Arrangörerna liknar polisarbetet vid trakasserier.

https://www.facebook.com/mariama.jobe.9/videos/10156869402783491/

Tidigare förklarade arrangörerna emellertid att tävlingen var nedläggningshotad på grund av bristande finansiering.

https://www.facebook.com/walkingdole/videos/2299873676898646/