Tre 17-åriga trillingpojkar i Skurup får 30 000 kronor vardera i skadestånd från Skånetrafiken. Anledningen är att en tågvärd ifrågasatt trions efternamn i samband med en biljettkontroll.

Det är i mars förra året som Kevin, William och Melvin Erlandsson tar tåget från Skurup till Malmö. De sitter tillsammans med en kompis, medan deras mamma sitter för sig.

Vid biljettkontrollen visar pojkarna upp sina tågkort, och kontrollanten frågar om pojkarna verkligen heter Erlandsson i efternamn.

Mamma går ikapp

Pojkarnas mamma Erica Erlandsson, som är mörkhyad och adopterades som barn, reagerar på att hennes söners efternamn ifrågasätts. I sin anmälan av Skånetrafiken till Diskrimineringsombudsmannen skriver hon:

”Jag fattar först efteråt och blir ganska arg och chockad och reser mig upp och går ikapp henne”, samt:

”Jag frågar henne vad hon menade med sin kommentar och hon säger att sådana med deras utseende brukar inte va svenskar”.

Foto: Privat

Får skadestånd

Diskrimineringsombudsmannen har nu gett familjen Erlandsson rätt, och menar att de 17-åriga trillingpojkarna utsattes för etnisk diskriminering av biljettkontrollanten.

Skånetrafiken har valt att inte låta ärendet gå till domstol, utan betalar ut det begärda skadeståndet på 30 000 kronor per tonåring – totalt 90 000 kronor.

I en video på Instagram firar nu de tre 17-åringarna checken från skattebetalarna. ”90.000kr plus vem ska klaga”, skriver de bland annat.