VIDEO: Här friges svenske nazikrigaren i fångutväxling
Foto: KSHPPV

Svenske Mathias Gustavsson, som togs till fånga av ryska separatister när han krigade för beryktade Azovbataljonen i Ukraina, har släppts på fri fot. Det rapporterar bland annat Reuters.

Gustavsson var en av hundratals fångar som under onsdagen frigavs i en överraskande fångutväxling mellan ryska och ukrainska sidan – den största sedan krigsutbrottet.

Utväxlingen av fångar har kommit till stånd med Saudiarabien och Turkiet som medlare. Den saudiarabiske kronprinsen Mohammed bin Salman, som bibehållit täta kontakter med den ryske presidenten, har själv deltagit i överläggningarna.

Oppositionsledare deporteras

Fångutväxlingen omfattar sammanlagt 270 fångar. Den ryska sidan har gått med på att släppa 215 fångar i utbyte mot att Ukraina släpper 55 ”ryssar och pro-Moskva-ukrainare”.

En av dem som ingår i fångutväxlingen är den fängslade oppositionsledaren Viktor Medvedtjuk, trots att han inte är en krigsfånge. Ukrainas president Zelenskyj har stämplat honom och andra politiska rivaler som förrädare.

Ukraina deporterar Viktor Medvedtjuk.

I gengäld släpper Ryssland ukrainare och främlingssoldater som tillfångatogs när Mariupol intogs. Bland dem som släpps finns tio utländska medborgare som under onsdagskvällen flögs till Riyadh i Saudiarabien där de togs emot av ukrainska företrädare.

Flögs till Saudiarabien

Två av de utländska medborgarna är amerikaner; 39-årige Alexander Drueke och 27-årige Andy Huynh från Alabama. Fem är brittiska medborgare, varav två, Aiden Aslin och Shaun Pinner, tillsammans med marockanen Brahim Saadoun tidigare dömts till döden av Folkrepubliken Donetsk.

LÄS ÄVEN: Ryssland: ”Ingen kommer lyssna på Sverige”

En av dem som nu släppts på fri fot är 47-årige ukrainasvensken Mathias Gustavsson. Han var en av dem som kapitulerade för ryska styrkor i Mariupol tidigare i år. Han hade då krigat för den så kallade Azovbataljonen, som brukar beskrivas som en nynazistisk militär gruppering, i flera års tid.

Gustavsson dömdes i januari 2015 till tre månaders fängelse i Sverige för övergrepp i rättssak och hemfridsbrott mot en tidigare flickvän. Han hade innan det dömts för brott mot ytterligare två före detta flickvänner.

Gustavsson avtjänade aldrig fängelsestraffet, utan reste till Ukraina istället. Straffet har nu preskriberats vilket gör att han kan återvända till Sverige som en fri man.

LÄS ÄVEN: Han är Ukraina-svensken som riskerar dödsstraff

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.