VIDEO: Här gömmer sig Ahmed för ”aina” efter att ha knivrånat handikappade Mats i hans hem
Foto: Polisen/Privat

I december förra året blev handikappade Mats Lindfors rånad i sitt hem av maskerade, knivbeväpnade somalier. Nu berättar Mats om händelsen för Samnytt – och hur han fick en antirasistisk uppläxning av polisen efter att ha kallat gärningsmännen för ”negerrånare”.
– De tyckte jag hade en dålig attityd mot de stackars gärningsmännen, berättar Mats.

Klockan är omkring åtta på kvällen den 20 december förra året. Mats Lindfors i Ljusne har precis satt in en gratäng i ugnen för att äta en sen middag. Plötsligt knackar det på dörren.

Dagen innan har lampan på farstubron utanför Mats lägenhet gått sönder. Han vill först inte öppna dörren, men tänker sedan att det kan vara vaktmästaren som kommit förbi på kvällen för att byta ut lampan.

– Jag tycker det låter som vaktmästaren. Så jag öppnar, och då står det några maskerade galningar därute, berättar Mats.

Mats Lindfors. Foto: Privat

När Mats ser att personerna utanför är maskerade och knivbeväpnade, så försöker han snabbt stänga dörren. Men rånarna rycker tag i dörren, samtidigt som de hugger mot honom med kniven, så han tvingas backa in i lägenheten.

– Den förste går hela tiden och gapar åt mig: ”Jag ska döda dig, jag ska döda dig, jag ska döda dig” och hugger med en överdrivet stor bowiekniv, säger Mats.

Hoppar ut genom fönstret

Samtidigt har knivrånaren bekymmer med den mask han har på sig.

– Jag ser att han har problem med skidmasken och att han ser dåligt genom den. Så när han kommer fram till bokhyllan, då drar jag omkull den över honom. Det ger mig lite försprång, förklarar Mats.

Mats utnyttjar försprånget genom att klättra upp på fönsterbrädan, och kastar sig sedan ut genom fönstret.

Mats kom undan rånarna genom att hoppa ut genom fönstret. Foto: Polisen

Mats stukar ena foten och får krossat glas i fötterna när han landar på marken utanför fönstret. Han ropar hela tiden på hjälp, för att uppmärksamma grannarna på vad som händer.

– Jag skriker: ”Rånare, rånare”, så att grannarna ska höra. Och det gjorde de tydligen, för de ringde polisen, säger Mats.

Efter 15-20 minuter är polis och ambulans på plats vid Mats lägenhet. Under tiden har grannarna hunnit se hur två gärningsmän flytt från platsen. Mats förs efter rånet med ambulans till sjukhus för vård.

Rånaren kommer tillbaka

Redan i det första förhöret, som hålls vid niotiden på kvällen, kan Mats peka ut den ena rånaren. Han kan till och med ge poliserna en exakt adress. Mats känner nämligen igen rånaren eftersom denne bor i närheten.

Poliserna antecknar pliktskyldigt Mats uppgifter i ett förhörsprotokoll, spärrar av hans lägenhet med avspärrningstejp, och åker sedan därifrån utan att gripa den utpekade rånaren.

Mats lägenhet (1) och rånarens bostad (2). Faksimil

Några timmar senare på natten, medan Mats ligger på sjukhus för omplåstring, får polisen ett nytt larm. En granne berättar att någon krossat ett fönster och passat på att bryta sig in i Mats lägenhet medan han ligger på sjukhus.

När polisen anländer till bostaden hör de att någon fortfarande är kvar inne i lägenheten. Men gärningsmannen lyckas gömma sig bakom en gardin, vilket poliserna inte upptäcker, och kan därefter fly genom att hoppa ut genom fönstret. Poliserna tar upp jakten på inbrottstjuven, som kommer undan.

Rånaren filmar sig själv

Den rånare som pekats ut av Mats heter Ahmed Ali, är 26 år och kom till Sverige från Somalia 2009. Han är inte svensk medborgare.

Ahmed är välkänd av polisen då han gjort sig skyldig till upprepad brottslighet. Han är bland annat dömd för flera fall av misshandel, övergrepp i rättssak, narkotikabrott och vårdslöshet i trafik. Så sent som fem dagar innan rånet har han dömts för försök till grov misshandel för en knivattack mot en annan man.

Nu gömmer sig Ahmed efter rånet hemma hos en kompis, filmar sig själv och lägger upp bilder på sin Snapchat där han avslöjar att ”aina” letar efter honom.

Foto: Polisen

– Snuten står där och spanar utanför fönstret, säger han på bruten svenska i en video.

Klockan halv fem på morgonen dagen efter rånet grips till slut Ahmed Ali av polisen. Vid en husrannsakan hemma hos honom påträffas stöldgods som stulits från Mats Lindfors.

Släktklenoder borta

I februari döms Ahmed Ali av tingsrätten till två och ett halvt års fängelse för misshandel, grov stöld, rån och ringa narkotikabrott. Hovrätten friar honom senare från åtalspunkten grov stöld och sänker straffet till två års fängelse. Det anses inte bevisat att det var han som bröt sig in hemma hos Mats efter rånet och som gömde sig bakom gardinen för polisen.

Ahmed Ali döms dessutom att betala skadestånd till Mats Lindfors på 16 800 kronor. Den andre gärningsman som var med och rånade Mats lyckas polisen aldrig få tag på.

Bland de saker som rånarna kommer över hemma hos Mats finns ett värdeskåp. Skåpet hittas senare av polisen och har då blivit uppbrutet. I skåpet förvarade Mats sina föräldrars vigselringar, en guldklocka han ärvt från sin pappa och en bismarklänk. De smyckena återfinns aldrig, och Mats får heller aldrig någon ersättning för dem.

Antirasistisk åthutning av polisen

Mats Lindfors är missnöjd med polisens insats, och tycker att de borde gjort mer för att gripa rånarna redan vid första larmet. Han berättar också att han fick en tillrättavisning av polisen när han kallade gärningsmännen för ”negerrånare”.

– De tyckte jag hade en dålig attityd mot de stackars gärningsmännen, säger han.

Den polisman som Mats namnger, och som förhörde Mats, berättar för Samnytt att han inte har något minne av någon tillrättavisning. Hans första förhör med Mats är enbart ett så kallat ”konceptförhör”, där exakta citat utelämnats. Istället har polisen skrivit att gärningsmännen har ”utländsk härkomst”.

Mats Lindfors tycker heller inte att rättegången gav honom någon upprättelse.

– Det var en pajasrättegång, säger han.

– Den gick mer eller mindre ut på att jag skulle straffas för att jag hade fräckheten att ställa mig i vägen för att de rånade mig, säger Mats Lindfors.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.