På onsdagen firades Prideflaggan i Ronneby ned från kommunens flaggstång. Bakom aktionen står den tidigare SD-politikern Tomas Lundberg som numera är engagerad i Alternativ för Sverige (AFS).
– Man hyllar pedofili med mina skattepengar. Fyfan säger jag. Fy fan, framförde Ronnebybon.

I ett videoklipp berättar Tomas Lundberg att han vägrar acceptera att regnbågsflaggan har hissats på den kommunala flaggstången.

Lundberg lämnade sedan in regnbågsflaggan i kommunens reception. Kort efter aktionen meddelade kommunen att flaggan hissades på nytt.


Lundberg: ”Lämna barnen utanför”

Samnytt har varit i kontakt med Tomas Lundberg som framför att Pride-rörelsen har riktat in sig på sexualisering av barn.

”Min devis är lämna barnen utanför. Att böga och lespa i samförstånd mellan vuxna lägger jag mig inte i. Sexualisering av barn med stöd av Pride är jag totalt emot. Järnrörshårt emot. Sexualisering av barn med hänvisning till 54-årige Muhammeds sex med Aisha likaså. Civilisationen rämnar, vi behöver ta nytt fotfäste i humanism. En humanism som värnar barn och godhjärtade även de som är svaga.”

SD: Vi accepterar att regnbågsflaggan hissas

Kommunstyrelsens ordförande Roger Fredriksson (M) har meddelat statstelevisionen att kommunen kommer att polisanmäla händelsen som man menar handlar om egenmäktigt förfarande. Detta trots att Tomas Lundberg är skattebetalare i kommunen och även lämnade in flaggan.

Kommunen styrs av Sverigedemokraterna, Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna. SD:s gruppledare Nicolas Westrup ställer sig bakom polisanmälan mot den tidigare partikamraten Tomas Lundberg. Vidare säger Westrup att partiet inte längre är motståndare till att regnbågsflaggan hissas.

– Vi kommer att göra en polisanmälan och tar gemensamt avstånd från det som Tomas har gjort. Vi i Sverigedemokraterna var ju tidigare motståndare till att den skulle hissas, men accepterar beslutet att den ska tillåtas och anser att det är viktigt att alla medborgare följer vad det kommunala regelverket anger, säger Westrup till SVT.

Lundberg räds inte polisanmälan och säger till Samnytt att han anser sig ha stöd i grundlagen.

– Ynkligt. Jag gjorde en opinionsyttring i full demokratisk anda. Jag har stöd i grundlagen.

Dömdes för islamkritik

I maj 2022 dömdes Tomas Lundberg för ofredande och förtal efter att kritiserat hijablärare på dotterns skola i kommunen, vilket Samnytt rapporterade om.

LÄS ÄVEN: Tomas kritiserade hijablärare på dotterns skola – DÖMS för ”brott”