VIDEO: Här hugger kongoles ned ”intelligent” somalier i Skellefteå
Foto: Polisen

16-årige Joshua Ngoy Mbuy i Skellefteå åtalas för mordförsök sedan han upprepat knivhuggit en 12-årig pojke i samma stad. Det framgår av handlingar som Samnytt tagit del av. Den knivskurne pojken beskrivs av sin familj som ett ovanligt begåvat barn som är smartare än sina jämnåriga kompisar.

Det är kvällen den 28 juni i år som Joshua Ngoy Mbuy och en 12-årig bekant till honom träffas i en källare i centrala Skellefteå. Källaren ligger i det hus som 16-åringen bor i, och det är han som krävt att de ska träffas. Bakgrunden är att de två pojkarna har någon form av konflikt sedan tidigare.

Källaren. Foto: Polisen

Med vid mötet finns flera andra kompisar eller bekanta till de två pojkar som konflikten gäller. Tanken är att de ska göra upp, antingen genom att slåss eller prata med varandra.

– Det brukar inte bli något utan är bara snack, förklarar ett vittne i polisförhör.

Punkterad lunga

Men konflikten mellan de två pojkarna blir snabbt fysisk och de börjar slåss. Åtminstone två av de övriga pojkarna filmar slagsmålet.

I det läget sliter Ngoy Mbuy fram en kniv från byxlinningen som han flera gånger hugger 12-åringen med. Det tar ett tag innan de inblandade förstår att deras kamrat blir knivhuggen. Efteråt blöder den knivskurne pojken kraftigt och är chockad.

Efter att ha knivskurits springer 12-åringen från platsen till Scandic hotell, som ligger ett par kvarter ifrån brottsplatsen.

– Jag känner inte smärtan, jag är bara chockad, berättar han i förhör.

12-åringen körs till sjukhus av en bekant. Där konstateras att han bland annat har en punkterad lunga, och att skadan är livshotande.

Foto: Polisen

Kommer från Kongo

Gärningsmannen Joshua Ngoy Mbuy är född i Zimbabwe, men hans familj är från Demokratiska republiken Kongo. Familjen kommer till Sverige 2006 när 16-åringen är väldigt ung.

Ngoy Mbuy beviljas permanent uppehållstillstånd i augusti 2006 och blir svensk medborgare 2015. Det är hemligt på vilka grunder den kongolesiska familjen beviljas uppehållstillstånd. Sverige har emellertid tagit emot fler än 5000 kvotflyktingar från Kongo sedan början på 2000-talet.

LÄS MER: Staffanstorps Kongo-nej – ”Prioriterar de ukrainska flyktingarna”

Den 16-årige kongolesen är inte tidigare dömd för brott, men förekommer i ett LUL-yttrande (lag om unga lagöverträdare). Av det framgår att han tidigare erkänt en ringa stöld, och att han tidigare begått fler stölder.

Enligt handlingar som Samnytt tagit del av är pappan i familjen också dömd för brott. Pappan misstänks dessutom för olaga hot mot mamman i familjen, och det finns ett kontaktförbud utfärdat mot honom.

Intelligent somalier

Den pojke som blir knivskuren kommer till Sverige från Somalia 2018 och är enligt folkbokföringen 12 år gammal. Han blir svensk medborgare 2021.

12-åringens ålder har ifrågasatts av polisen. Av polisutredningen framgår att han är större än 16-åringen, att han går i gymnasiet och ska börja andra läsåret till hösten.

Foto: Polisen

Den somaliske pojkens pappa förklarar märkligheterna med att ”ålder inte har någon betydelse” i Somalia. Vidare hävdar han att hans son är ”intelligent” och därför går i gymnasiet, tillsammans med elever som är fyra år äldre, istället för i sjätte klass.

Polisen har efter kritik från familjen och målsägarbiträdet valt att inte fortsätta utreda om brottsoffrets ålder stämmer.

Åtalas

Nu åtalas den 16-årige kongolesen för mordförsöket i slutet av juni.

”Det fanns en fara för att brottet skulle fullbordas alternativt var sådan fara utesluten endast på grund av tillfälliga omständigheter”, skriver åklagaren i sin stämningsansökan som fortsätter:

”Joshua Mbuy har visat särskild hänsynslöshet genom att han medtagit kniv till platsen och utan förvarning upprepat stuckit målsäganden med denna, även när målsäganden försökt avvika från platsen.”

Socialtjänsten: Låg risk för nya våldsbrott

Socialtjänsten i Skellefteå skriver i sitt utlåtande med anledning av mordförsöket att risken för att Joshua Ngoy Mbuy återfaller i våldsbrott är låg.

”När det gäller individfaktorer hittas inga riskfaktorer gällande allvarlig kriminalitet, impulsivitet, alkohol-drogmissbruk eller svårigheter i samspel med andra människor”, heter det i utlåtandet.

Socialtjänsten kommer fram till denna slutsats, trots att 16-åringen misstänks för ett grovt brott och erkänt flera tidigare brott. Den rekommenderar därför att han döms till ungdomstjänst.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.