Videobilder där regeringen och hela landets parlament ger stående ovationer till SS-veteranen Jaroslaw Hunka väcker starka reaktioner i Kanada. Nu tvingas parlamentets talman Anthony Rota gå ut och be om förlåtelse. ”Jag vill särskilt uttrycka min djupaste ursäkt till det judiska samfundet i Kanada och i hela världen”, säger han.

Det är under fredagen som Kanadas regering och parlament får besök av Volodymyr Zelenskyj. Det första besöket från den ukrainske presidenten sedan den ryska invasionen i februari förra året.

– Det de ryska ockupanterna gör mot Ukraina är ett folkmord! säger Zelenskyj bland annat till de församlade potentaterna.

– Vi står och vi slåss för livet! Ukraina, inte folkmord, kommer vinna detta krig. Folket kommer vara vinnarna, inte Kreml. Friheten kommer segra! Rättvisan kommer segra! Det kan ni säkert veta om oss, för ni vet om er själva att ni aldrig skulle underkasta er ondskan.

Zelenskyjs knappt arton minuter långa brandtal varvas hela femton gånger med såväl stående som sittande ovationer. De församlade politikerna och toppbyråkraterna gillar inte minst när den tillreste gästen talar om ukrainsk seger, lovordar Kanada och lyfter fram vikten av att vara på ”rätt sida av historien”.

– Slava Ukraine! avslutar han och applåderna tycks aldrig ta slut.

Särskilt inbjuden gäst

Men det är inte bara Zelenskyj som hyllas på detta sätt. Efter den ukrainske presidentens tal vill parlamentets talman Anthony Rota passa på att hedra en särskilt inbjuden gäst.

– Idag har vi med oss en ukrainsk-kanadensisk krigsveteran från andra världskriget, som slogs för ukrainsk självständighet mot ryssarna, och som fortsätter att stödja trupperna än idag, när han är 98 år gammal, säger Rota.

President Zelenskyj, premiärminister Justin Trudeau och alla andra församlade ställer sig upp och applåderar innerligt.

– Han heter Jaroslaw Hunka. Jag skulle säga att han sitter på läktaren, men jag tror ni redan sett det. Jag är stolt att säga att han är från North Bay och från mitt valdistrikt Nipissing-Timiskaming. Han är en ukrainsk hjälte, en kanadensisk hjälte och vi tackar honom för all hans tjänstgöring, fortsätter talmannen följt av en andra omgång stående ovationer.

SS-veteran

Det ingen tycks reagera på, inte ens de högt uppsatta militära befäl som närvarar på läktaren, är att Sovjetunionen och Kanada slogs på samma sida under andra världskriget. Jaroslaw Hunka krigade alltså för Nazityskland. Närmare bestämt för SS fjortonde Waffen-Grenadier-Division.

Hunka har själv skrivit om hur han i sin ungdom ”hälsade de tyska soldaterna med glädje”, såg Hitler som en ”befriare” och att de år Ukraina kontrollerades av Nazityskland var ”de lyckligaste i mitt liv”. Som 18-åring gick han, liksom tiotusentals andra ukrainare, med i något av alla de frivilligförband som erbjöds.

Jaroslaw Hunka som SS-soldat.

SS fjortonde Waffen-Grenadier-Division utgjordes huvudsakligen av etniska ukrainare från Galizien, en region som sträcker sig från östra Polen och västra Ukraina. De ukrainare som deltog i den hoppades på Hitlers hjälp för att göra sitt land fritt från Moskvas inflytande.

Förutom i Ukraina sattes divisionen in i strider i Slovakien, Jugoslavien och Österrike innan den slutligen, i maj 1945, kapitulerade för brittiska trupper. Soldaterna i divisionen sattes i fångläger i Italien, varifrån många senare tilläts emigrera till Storbritannien eller Kanada.

SS-chefen Heinrich Himmler tillsammans med Fjortonde Waffen-Grenadier-Divisionen.

Det är känt att delar av divisionen deltog i krigsbrott, bland annat massakrer på polacker och judar i sin strävan efter ett renrasigt Ukraina, men det är omdiskuterat i vilken omfattning.

Ber om ursäkt

Att premiärministern och hela parlamentet ställer sig upp och applåderar en man med sådan bakgrund väcker starka reaktioner i Kanada. Inte minst bland landets judiska organisationer.

Nu har talmannen Anthony Rota tvingats be om ursäkt för att han förra veckan uppmärksammade och hyllade den 98-årige SS-veteranen.

– Jag har senare tagit del av mer information vilket får mig att ångra mitt beslut att hedra Hunka. Jag vill klargöra att ingen, inklusive de andra parlamentsledamöterna och den ukrainska delegationen, kände till mina planer eller uttalanden innan jag gjorde dem, säger han samt:

– Jag vill särskilt uttrycka min djupaste ursäkt till det judiska samfundet i Kanada och i hela världen.

En talesman för premiärminister Justin Trudeau säger att regeringschefen inte på förhand kände till talmannens planer på att uppmärksamma SS-veteranen.