hallu1

Foto: Polisen

Inrikes

VIDEO: Här slår polisen in bakrutan på fortkörare: ”Vad fan gör du??”

Publicerad 2/10/2021
Annons

En biljakt efter en fortkörare som stundtals gick i upp till 200 km/h på E4 söder om Stockholmenligt polisens uppgifter har slutat i en otrevlig överraskning för fortköraren när han fick sin bakruta inslagen av en polisman. Maktmissbruk – menar fortköraren.

Enligt polisutredningen som Samhällsnytt har tagit del av har en polispatrull tillhörande LPO Södertälje bevakat E4 vid Skärholmen söder om huvudstaden en sen kväll den 22 september 2020, när de fick syn på en vit Volvo som färdades i en ”väldigt hög hastighet”. Patrullen har tagit upp jakten som stundtals pågick i 200 km/h enligt polisrapporten.

Vid ett tillfälle ska bilföraren ha släckt ljusen – förmodligen för att kunna smita undan. Men i höjd med Hallunda hann polispatrullen ikapp Volvon. En video från polisens kroppskamera som vi kan publicera nedan visar att poliserna var osäkra på bilförarens intentioner:

– Han kommer nog sticka, hörs det i inspelningen.

Medan en polis får sitta kvar i sin bil skyndar den andra polismannen ut. På väg till Volvon tar han fram sin batong – för att sedan hoppa plötsligt fram till bilen och slå ut bakrutan med full kraft. Han rycker i passagerardörren och skriker:

– Stanna bilen! Stanna!! Håll händerna på ratten!

– Vad fan gör du??

– Händerna på ratten fattaru!

– Vad krossar du rutan för??

Det rättsliga efterspelet blev en fällande dom för mannen där han dömdes för vårdslöshet i trafik – mot sitt nekande. Föraren menar att det inte var han utan någon annan bil som poliserna förföljde. När biljakten gick i så höga hastigheter på en krokig väg var det omöjligt att hela tiden ha syn på bilen – och därför kan det ha hänt att poliserna har misstagit hans bil, menar han.

Videon:

Samtidigt polisanmälde mannen polisen som slog ut hans bakruta. För Samhällsnytt uppger han att det är uppenbart av videon att det var onödigt att ta till så pass drastiska åtgärder:

-Det syns ju att bilen stod stilla och stoppsignalerna var på. Jag försökte inte köra iväg.

 Direkt efter händelsen anmälde mannen polisen för tjänstefel – en anmälan som lades ner i princip omgående. I ett PM ger polisen följande förklaring till sitt agerande:

Mannen ger dock inte mycket för den och menar att polisens agerande var ett uttryck för maktmissbruk:

– Den polisman som körde polisbilen visade sig vara en polisaspirant – alltså en polis som ännu inte är färdigutbildad utan har sin praktik. Jag tror därför att polisen ville visa sin aspirant hur man är en ”tuff polis” och visa sig själv som stor och mäktig inom myndigheten. Däremot tror jag även att det var ett sätt att ”straffa mig” för det jag senare skulle stå åtalad för.

– Jag gjorde en polisanmälan men den lades ner i princip omedelbart. När jag fick reda på att det fanns en body-cam som spelade in allting så bestämde jag mig för att göra en ny polisanmälan där jag bad åklagare att titta på videon. Jag fick då hem brevet ”Förundersökning inleds inte” med motivering att jag försökte fly från polisen och att polisen då har befogenhet att krossa min bakruta. Man hade i princip copy-pasteat samma motivering från den första polisanmälan och hänvisat den till min andra polisanmälan.

Påföljden för mannen blev 80 dagsböter a 50 kronor – och 8500 kronor för att reparera rutan.

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
816Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons