skolbrak-feature

Faksimil

Inrikes

VIDEO: Här spårar gymnasiets öppet hus-kväll ur i vilt slagsmål

Publicerad 11/25/2022
Annons

När Birger Sjöberggymnasiet i Vänersborg i onsdags kväll hade öppet hus spårade kvällen ur i vilt slagsmål. En man uppges ha fått sin näsa bruten, och flera polisanmälningar har gjorts.
– Jag tycker det är jättetråkigt, säger Johan Olofsson på Kunskapsförbundet som driver skolan.

Det är vid halv sex-tiden i onsdags kväll som flera polispatruller larmas till Birger Sjöberggymnasiet i Vänersborg. Där har en öppet hus-kväll för niondeklassare, som ska välja gymnasieprogram nästa år, förvandlats till slagsmål som påminner om scener ur en vilda västern-film.

– Det är en kaosartad stämning på platsen, berättar Hans-Jörgen Ostler på polisen i region väst för Samnytt.

– Det har varit bråk. Sedan har äldre personer anslutit. Man har påträffat en målsägande med bruten näsa. Det har varit mycket stökigt.

Misshandel och olaga hot

Steve Sandén Johansson är poliskommisarie och kommunpolis i Vänersborg. Han berättar att ett flertal polisanmälningar gjorts efter onsdagens storbråk.

– Anmälningar har upprättats, men jag vet inte hur många det är i dagsläget som ligger hos förundersökningsledaren på utredningsavdelningen här i Vänersborg. Det var ett antal redan igår, och det lär finnas ett antal som ligger på utredarens bord idag, säger han till Samnytt.

Bland annat finns anmälningar om misshandel och olaga hot. Kommunpolisen vet inte varför bråket uppstod eller vilka som ligger bakom.

– Det är det vi försöker bena ut lite grand. Jag ska kontakta rektorerna framöver för att ta reda på vad det är för grupper eller gäng, säger han.

– Det har framkommit ett antal namn, men det får utredningen visa. Sedan ska vi titta på teknisk bevisning i form av videofilmer och kameraövervakning för att identifiera personer där.

Kom som en överraskning

Steve Sandén Johansson säger att det på förhand inte fanns något som tydde på att det skulle bli bråk under öppet hus-kvällen.

– Vi hade inga indikationer innan på att det skulle bli bråk eller något åt det hållet. Det här var från början tänkt som en helt annan kväll, säger han.

Det är en uppfattning som delas av Johan Olofsson. Han är förbundsdirektör för Kunskapsförbundet, som driver de kommunala gymnasieskolorna i Vänersborg och Trollhättan.

– Det vi har lärt oss är att när vi har sådana här stora publika arrangemang, så behöver vi hyra in väktare som hjälper till med ordningen. Man behöver ha resurser ifall det inträffar något. Vi har inte tyckt att det varit nödvändigt tidigare, säger Johan Olofsson till Samnytt.

Konflikt mellan ungdomar

Olofsson berättar att det var för skolan okända ungdomar som dök upp under öppet hus-kvällen i onsdags.

– De stormade in på skolan och ställde till med bråk och stök. Antagligen hade de outredda konflikter med ungdomar hos oss, och tyckte det var lämpligt att reda ut det just den här kvällen, säger han.

Förbundsdirektören tror att det rör sig om grupperingar som håller koll på varandra via Snapchat, och att den ena gruppen via den mobilappen kunde se att deras antagonister var på skolan under kvällen.

Trots försök från personalen att mota iväg de okända bråkstakarna, kom de tillbaka. Till slut fick öppet hus-kvällen avbrytas helt och hållet.

– De gav sig inte utan försökte smita in på skolan på olika ställen. Det blev negativt, så vi avrundade kvällen lite tidigare, säger Johan Olofsson.

– Jag tycker det är jättetråkigt. Det var stolta elever som skulle visa upp sin skola, så kom de här helt okända ungdomarna och störde. Det är bara tråkigt.


Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
816Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons