Vladislav Savic

Vladislav Savic på Tannbergsskolan igår

Inrikes

VIDEO: Här undervisar bedragaren från Sveriges Radio gymnasieelever om farorna med nationalism

Publicerad 5/10/2019
Annons

Igår föreläste Vladislav Savic på uppdrag av Europe Direkt Västerbotten inför gymnasieelever på Tannbargsskolan i Lycksele om farorna med nationalism. Samhällsnytt har tittat närmare på honom och funnit att mannen är dömd så sent som 2012 för grov förskingring. Skolchefen i Lycksele har dock inga kommentarer om detta medan mannens uppdragsgivare menar att detta är en ny information för dem. Våra uppgifter visar att Savic är efterfrågad som föreläsare och turnerar runt på skolor i hela Sverige med sina föreläsningar om nationalism.

Vladislav Savic har en lång karriär som journalist på Sveriges Radio bakom sig. Han tjänstgjorde som utrikeskorrespondent i flera länder – något han var mån att berätta om för de gymnasieelever som kom på den obligatoriska föreläsningen på Tannbergsskolan i Lycksele idag. Det som han inte berättade för eleverna var att han sparkades från statsradion efter att det uppdagats att han stulit 326 tusen kronor genom att använda SRs kreditkort för att finansiera en familjesemester i Grekland samt sitt spelmissbruk. Han dömdes för grov förskingring 2012.

LÄS MER: Extrainsatt föreläsning på Lycksele skola: ”Nationalismens framfart – ett hot mot demokratin”

I en långintervju för tidningen Resume 2013 lägger han skulden för sitt brott på cheferna på SR som inte reagerade på ”tydliga varningsklockor” som han menar varnade för att han snart skulle börja stjäla pengar från sin arbetsgivare. Vid intervjutillfället beklagar han att han inte längre är eftertraktad på arbetsmarknaden:

– Jag är bränd. Så är det bara. Jag skulle möjligen kunna föreläsa kring spelfrågor eller liknande. Jag vet inte.

Men riktigt så blev det inte. Istället fick Savic föreläsa för skolelever om farorna med nationalism. I det korta utdraget från föreläsningen nedan hörs hur Savic drar paralleller mellan dagens situation i Europa och 1930-talet samt likställer granskningar av gammelmedia med ”fascism”. Bakom honom syns en presentation med alarmistiska budskap:

”Ett nytt 1930-tal? – ”Diktatorsmanualen”

EN OSÄKRARE VÄRLD – STYRD AV NATTLIGA TWEETS

SLUTET PÅ DEMOKRATIN?”

Samhällsnytt publicerar endast ett kort avsnitt av den 70 minuter långa föreläsningen. Alexandra Holmgren som studerar på skolan och filmade föreläsningen fick ett hot från Savic – att han skulle skicka ”en faktura” till henne om hon publicerar hela föreläsningen eftersom han då skulle ”förlora pengar”.

– Jag vill helst inte få en massa juridiska konsekvenser, uppger Alexandra till oss.

Nu med facit i hand konstaterar hon att hennes farhågor om att föreläsningen skulle bli vinklad besannades:

– Jag fick klara intryck av att föreläsningen var vinklad även om han inte ville ta ställning uttryckligen.

Under föreläsningen använde Savic följande bild på statistik över ”högernationalister och invandringsmotståndare” där även Sverigedemokraterna finns med:

Något som Alexandra är särskilt kritisk till är att det lämnades nästan ingen tid för frågor från publiken – sammanlagt gavs endast drygt fem minuter i den över en timme långa föreläsningen:

– Jag visste att han hade dragit ut på tiden och att frågestunden skulle bli betydligt kortare än tänkt. Så jag var redo på att bli avbruten. Men att beräkna tiden så fel för föreläsningen var väldigt amatörmässigt av både skolan, skolledningen och föreläsaren själv. Frågorna skulle jag säga är det viktiga eftersom det är där debatt, resonemang och den verkliga förståelsen kommer.

Samhällsnytts uppgifter visar dock att det troligtvis inte var någon slump att Savic dragit ut på tiden med sin föreläsning. Vi kom i kontakt med elever på en annan skola där Savic föreläste om samma ämne i tisdags – i Vara i Västra Götaland. Även där blev frågestunden begränsad till fem minuter:

”Vi fick möjlighet att fråga, men bara i 5 minuter så man skulle inte kunna hinna att tala med han om djupare ämnen. Det blev så kort för att Savic skulle göra något annat efteråt. Hela föreläsningen var endast till för att måla SD som ett hot mot den allmänna demokratin”, skriver en elev från skolan som vill förbli anonym.

Alexandra Holmgren reagerar starkt när hon hör hur det gick till på andra skolor:

– Det enda jag tolkar det som är att de inte vill låta oss tänka fritt. Vi ska tänka som dem. Och att vi inte får möjlighet att ifrågasätta är ett starkt bevis för det. De är rädda för att vi, unga, ska tänka själva.

Samhällsnytt har varit i kontakt med Savic och ställde frågor bland annat om varför han regelmässigt lämnar väldigt kort tid för frågor på sina föreläsningar. I ett mejl till oss svarar han endast om föreläsningen idag och menar att han lämnade cirka 12-15 minuter för frågorna därför att ”skolan bestämde” så.

Vi har tagit del av en fullständig ljudinspelning av föreläsningen och där framgår att endast sju minuter lämnades åt frågestunden. I samma mejlsvar skriver han att han aldrig dolt sin kriminella bakgrund från sina kunder.

Men inte heller detta verkar stämma enligt hans uppdragsgivare organisationen EuropaDirekt Västerbotten. När vi pratar med verksamhetsansvarig Christina Edman på telefon blir hon förvånad över uppgifterna:

– Jag har aldrig hört talas om detta!

Så du känner alltså inte till att han är dömd för ett grovt brott?

– Nej, absolut inte! Jag måste säga att jag är mycket förvånad och jag ska ta detta vidare.

Edman menar att hon tillträdde sin tjänst först i januari i år och fick Savic som föreläsare som ett arv från sin företrädare som gav honom uppdrag för 2019.

– Man kan inte tänka att de föreläsare som han anlitade är dömda för någonting som man kan googla till och med. Det är en fullständig överraskning, säger hon till oss.

Innan skolan i Lycksele föreläste Savic på samma ämne även i Storuman samt på ett antal skolor i Norrbotten genom ett samarbete med systerorganisationen EuropaDirekt Norrbotten.

Samhällsnytt har även varit i kontakt med Tannbergsskolans skolchef Monica Norén.

Kände ni i skolledningen till att Savic är dömd för ett grovt brott innan ni lät honom föreläsa för eleverna?

– Okej. Du… jag får i sådant fall återkomma till dig.

Men kände ni till detta?

– Jag säger att jag inte har någon kommentar just nu och ber att få återkomma till dig.

När vill du återkomma?

– Jag behöver mer tid för att kolla upp…

Vad vill du kolla upp exakt – att han är dömd?

– Nej. Men just nu har jag inga fler kommentarer så jag återkommer.

Men då har jag en annan fråga – hade ni några betänkligheter kring att bjuda in en kriminellt belastad person till skolan?

– Jag har inga kommentarer just nu.

Anser du att Savic skulle vara en bra förebild för barnen?

– Jag säger att jag har ingenting att kommentera och ska ta reda på mer!

Är det du som skolchef som har det yttersta ansvaret för verksamheten på skolan?

– Ja, som skolchef är jag ju det såklart.

Samhällsnytt kommer överens med skolchefen om att prata igen om två timmar, men när vi ringer henne möts vi av ett förinspelat meddelande om att hon är otillgänglig och kommer att vara åter i tjänst om två dagar.

Domen mot Savic kan laddas ned och läsas i sin helhet på följande länk: B4757-12

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
469Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons