VIDEO: Här varnar Åkesson för rysk upprustning – hånas av Reinfeldt
Foto: Riksdagen

I ett drygt nio år gammalt replikskifte i riksdagen fnyser dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt åt SD-ledaren Jimmie Åkessons varningar för en rysk upprustning och avfärdar partiets förslag på satsningar på det svenska försvaret. Reinfeldt konstaterar i debatten att det bara är SD som vill göra sådana satsningar.
– Det finns inte några stora anslagsökningsförslag från några andra partier än Sverigedemokraterna, konstaterar han.

Det är i januari 2013 som Jimmie Åkesson under en partiledardebatt i riksdagen oroar sig för situtionen för det svenska försvaret. Han nämner att dåvarande överbefälhavare Sverker Göranson nyligen sagt att Försvarsmakten vid ett väpnat angrepp endast har förmåga att försvara Sverige i ungefär en vecka, förutsatt att angreppet sker mot ett begränsat mål.

– Jag menar att det självklara vore att Försvarsmakten hade förmåga att motstå också ett angrepp i större skala, säger Åkesson.

LÄS ÄVEN: Tidigare ambassadören i Ryssland: DÄRFÖR kommer Putin INTE anfalla Sverige

Åkesson kritiserar såväl den dåvarande Alliansregeringen som de övriga riksdagspartiernas ovilja att satsa mer pengar på att rusta upp det svenska försvaret, och varnar samtidigt för situationen i Ryssland.

– Möjligen så hänger det här ihop med statsministerns närmast totala avfärdande av en eventuell hotbild mot Sverige, trots att exempelvis Ryssland nu rustar för tusentals miljarder kronor. En sådan nonchalans menar jag vittnar om en oförståelse för hur försvaret fungerar, säger Jimmie Åkesson.

”Bygger på fantasier”

Fredrik Reinfeldt svarar emellertid avfärdande att SD är det enda partiet i riksdagen som vill satsa pengar på Försvarsmakten.

– Det finns inte några stora anslagsökningsförslag från några andra partier än Sverigedemokraterna, säger han.

Han hävdar att SD:s budgetförslag för upprustning av försvaret ”bygger på fantasier”, och påpekar att inget annat parti i riksdagen tror på ett angrepp mot Sverige.

– Vi tror inte att vi under den tid vi överblickar får ett ensidigt militärt angrepp som bara syftar till att ta och hålla svensk terräng, säger Fredrik Reinfeldt och betonar att det är en åsikt som övriga partier delar.

LÄS ÄVEN: Jonathan återförenad med sin fru vid ukrainsk-polska gränsen

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Vill du slippa reklamen och samtidigt stötta Samnytt
Bli då prenumerant och välj annonsfritt eller om du hellre vill donera välj det alternativet!