0
Inrikes

VIDEO: Koranfotboll utanför riksdagen: ”Yttrandefriheten står på spel”

Publicerad 9/29/2020
Annons

Efter att Rasmus Paludans parti Stram Kurs besökt Sverige och genomfört flera islamkritiska demonstrationer med koranbränningar och så kallad koranfotboll har deras aktioner skapat en ny trend. Nu har koranfotboll även anordnats utanför riksdagshuset. I ett videoklipp syns invandrare reagera genom att påstå att handlingen är förbjuden och sedan stjäla boken med en förklaring på engelska att ägaren inte kunde uppvisa ett kvitto.

Det var strax efter lunchtid på fredagen som arrangören – som i omsorg om sin personliga säkerhet vill vara anonym – anordnade en aktion under namnet ”Koran-SM” på Riksgatan utanför Sveriges riksdagshus.

LÄS ÄVEN: Efter Sveriges första ’koranfotboll’ i Malmö – händelsen blir konstverk

Polisen försökte stoppa aktionen genom att meddela arrangören att myndigheten behövde mer än en vecka på sig för att handlägga ett tillstånd för demonstrationen. Detta med hänvisning till ”säkerhetsläget” trots att polisen inte får neka tillstånd på grund av resursbrist.

Grundlagsskyddet för demonstrationer är så starkt att det krävs mycket för att förbjuda sammankomsterna på grund av ordningsläget. Våldsanvändning på grund av motdemonstrationer är i normala fall inte ett sådant skäl. Polisen kan inte heller motivera ett nekande med resursbrist.

Samhällsnytt har varit i kontakt med arrangören som valde att ignorera polisens försök att stoppa demonstrationen eftersom tillståndsenheten samtidigt förklarat att man inte behöver ett tillstånd för att yttra en åsikt.

Dialogpoliser försökte få arrangören gripen

Arrangören fullföljde sedan sin plan som Polismyndigheten haft kännedom om i flera dagar. Samtidigt som arrangören var på väg mot demonstrationsplatsen tog dialogpoliser kontakt med honom via telefon och uppmanade honom att sätta sig i förbindelsen med polisen.

Men arrangören valde i stället att fullfölja sin aktion som planerat och att sparka på muslimernas heliga bok Koranen utanför Sveriges högsta beslutande organ. Därefter ringde dialogpolisen återigen upp arrangören och hävdade att handlingen är olaglig.

– Då säger dialogpolisen ”okej de hade säkert gripit dig med hänvisning till lagen om hets mot folkgrupp om du meddelat polisen platsen”, återberättar arrangören.

För bara några dagar sedan lade polisen i Ronneby ned ett ärende om hets mot folkgrupp med hänvisning till att det inte är något brott att förstöra koraner.

”Yttrandefriheten står på spel”

Arrangören berättar för Samhällsnytt att han tog initiativ till aktionen för att uppmärksamma att yttrandefriheten står på spel när islam vinner mark i Sverige. Han menar att det handlar om vilken framtid vi vill ha. Han vill även signalera att ingen ska komma till Sverige för att med våld kunna diktera inskränkningar i den frihet som hans förfäder har instiftat.

– Min handling manifesterar ett folkligt misstycke och folkliga missnöjen visar sig inte ofta via en smart handling. Sparka på en koran kan alla göra och alla har rätten till det. Sparkar vi inte på en koran idag, då kommer islam imorgon.

Vidare uppger arrangören att hans målsättning framöver är att starta en politisk folkrörelse som inte är centrerad till en person utan mer som ett folkligt missnöje som manifesterar sig i sådana här handlingar.

LÄS ÄVEN: Koranbränning blir trend i Sverige – flera nya videoklipp utlagda på nätet

authorimage

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
840Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons