De senaste dagarna har ordningsvakter utsatts för attacker med stenar och pyroteknik i Stockholmsförorten Husby. Samhällsnytt kan visa ett videoklipp när vakter tvingas fly och söka skydd från maskerade gärningsmän. Men vid polisen vill man inte kommentera utvecklingen eftersom polischefen inte ”känner” Samhällsnytts reporter.

Våren år 2013 rasade upplopp i det invandrartäta och så kallade utsatta området Husby nordväst om Stockholm. I fem nätter stacks minst 100 fordon i brand och poliser attackerades. På lördagskvällen inträffade en händelse som påminde om upploppen för sex år sedan.

LÄS ÄVEN: Gäng gick till attack mot ordningsvakter: ”Speciell miljö i Rinkeby”

Det var vid klockan 20:30 som ett maskerat gäng med ett 15-tal ungdomar gick till attack mot två ordningsvakter som patrullerade vid Husbys tunnelbanestation, vilket lokaltidningen Mitti rapporterat om.

Polisen rubricerar händelsen på lördagskvällen som försök till grov misshandel men uppgav till Mitti att ingen hade frihetsberövats. Vidare sades ingen av ordningsvakterna ha skadats av stenarna.

Attacken inträffar efter att gärningsmän med liknande signalement, ”maskerat gäng”, angripit en av polisens radiobilar i Husby och utsatt den för stenkastning i slutet av september. När tidningen frågar polisen Per Fahlström hur vanligt det är att polisen utsätts svarar han:

– Det är inte första gången. Det händer ibland, men jag har ingen statistik på hur ofta det sker. Det har hänt ibland också att man har ringt efter polis eller annan blåljuspersonal för att locka dem till platsen, och sedan kastat sten på dem.

Det är i sammanhanget värt att nämna att polisen under den senaste månaden har uppmärksammats i media för att ha påträffat flera vapen, bland annat en handgranat i området.

LÄS ÄVEN: Äldre hemlös ville åka tunnelbana – blev oprovocerat misshandlad av Rinkebygäng

Fotograf: ”Hög polisiär närvaro i Husby”

På tisdagskvällen var det återigen dags. I sociala medier vittnade kontot ’brottsplats_stockholm’ – som dokumenterar olika blåljusutryckningar och rapporterar det till över 18 000 följare – att det under tisdagskvällen var ”hög polisiär närvaro i Husby”. Enligt deras uppgifter har det varit ”stökigt”.

Ett annat konto som vittnar om de ”stökiga” händelserna i Husby är ’ghettosoldiers’. De har dessutom publicerat ett videoklipp som visar när ordningsvakterna angrips med pyroteknik och namnger attacken som ”rond två”:

https://youtu.be/kDmqeX8Twcs

Deras förklaring till varför ordningsvakter angrips är att dessa påstås ha missbrukat sin makt och att de nu därför ”får sin karma”.

Nedanför inläggstexten går det att läsa en hashtag med hotfullt budskap, ”så som ni behandlar folk, så kommer ni få tillbaka tio gånger värre”.

Poliser vill inte svara på frågor

När vi kontaktar Åsa Wallentin vid polisens pressavdelning för att höra mer om attackerna mot ordningsvakter i Husby får vi beskedet att vi ska ta våra frågor med någon av kommunpoliserna i Järvaområdet, antingen Thérèse Skoglund Shekarabi eller Andreas Borgbrant. Men när vi når poliserna visar det sig att ingen vill uttala sig.

Vad är bakgrunden till de ihållande attackerna mot ordningsvakterna i Husby?

– Jag känner mig lite ouppdaterad kring händelseutvecklingen de senaste två veckorna.

I media rapporteras det att ni svarade med hög polisiär närvaro i Husby. Hur skiljer sig den närvaron från er vanliga bemanning i området?

– Det handlar om mer synlig personal. Det är inte så att vi helt plötsligt har personal i området. Det handlar om trygghetsskapande åtgärder.

Skoglund Shekarabi uppger att hon har varit på semester och ber oss antingen återkomma dagen därpå eller kontakta hennes kollega Borgbrant, som även Wallentin vid pressavdelningen har hänvisat oss till.


Skoglund Shekarabi med maken tillika socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Faksimil Facebook.

Polischef: ”Jag känner inte dig – Samhällsnytt är ingen tidning”

När vi når Andreas Borgbrant över telefon presenterar vi oss och meddelar att både pressavdelningen och Skoglund Shekarabi har hänvisat oss till honom för frågor rörande de senaste dagarnas händelser i Husby.

Men samtalet skulle snabbt få en hård ton när Borgbrant insåg att vi ringde från Samhällsnytt. Han började håna tidningen istället för att som polis i tjänst svara på en journalists frågor.

Vad är bakgrunden till att ordningsvakterna i Husby vid två tillfällen på kort tid har attackerats med stenar och pyroteknik?

– Var ringer du ifrån?


Kommunpolis Andreas Borgbrant. Faksimil StockholmDirekt.

Samhällsnytt.

– Okej.

Jag har tagit del av videomaterial som visar attacker mot ordningsvakterna i området. Vad är bakgrunden till att ordningsvakterna nu attackeras vid flera tillfällen?

– Okej, då vet du mer än vad jag vet. Men jag känner inte dig. Jag känner inte dig och Samhällsnytt är ingen tidning. Eller vad det nu är för någonting. Jag vet inte… [tystnad].

Vad menar du?

– Nej, ehh… jag vet inte vem jag pratar med.

Jag har precis presenterat mig två gånger.

– Ja…

Ja?

– Men det är det jag menar. Om jag ska berätta om händelser i de här områdena måste jag veta vem jag pratar med och vad det är för någon typ av… ehh… ehh… ja… journalistik… vi pratar om.

Om jag hade presenterat mig som SVT, hade du då berättat för mig vad jag vill veta?

– Ehh… [tystnad]

Jag är tydlig och presenterar mig som Samhällsnytt.

– Ja men precis, nej, men… ja, jag säger bara att jag känner inte dig. Det är lättare om man känner personen i fråga.

Så man måste känna varandra. Känner du alla som ringer dig i arbetet?

– Nej, absolut inte. Men Samhällsnytt har jag inte hört talas om.

Pressavdelningen och Skoglund Shekarabi har hänvisat mig till dig för frågor om händelserna i Husby.

– Nej inte till mig, Thérèse var det.

Pressavdelningen nämnde även ditt namn.

– Jaha jag förstår. Ehh… ja… men det… jag, jag kan inte… jag, jag känner till händelsen och ehh… Du, du… påstår att det är något som är eskalerande eller vad. Eller jag kommer inte ihåg hur du uttryckte dig?

Jag nämnde det som rapporterats av lokaltidningen Mitti och det som framkommer i sociala medier under tisdagskvällen.

– Ja just det. Nej men då har ju du den information som du behöver.

Nej det har jag inte och därför ringer jag polisen. Har ni någon misstänkt?

– Ehh… kan inte svara på det.

Är det någon annan person som lämpar sig bättre att svara på mina frågor?

– Ehh…. [besvärat tonläge och tystnad]. Du ringer vid en… ehh… tyvärr dålig tidpunkt.

Jag kan ringa imorgon.

– Ehh… ja det kan du göra. Men jag känner så här… ehh… jag tycker så här… ehh… gör så här, jag föreslår att du ringer till pressavdelningen så får de hänvisa dig rätt.

De har ju hänvisat till dig och du arbetar i Järvaområdet. 

– Ja men precis. Precis.

Hur arbetar ni polisiärt mot att sådana här gäng som maskerar sig, driver runt och attackerar ordningsvakter?

– Ja, ehh… om jag ska svara på frågan så gör jag det inte över telefon. Det skulle ta alldeles för lång tid. Så att ehh… det kommer jag inte göra kan jag säga. Men kontakta pressavdelningen.

Borgbrant avslutar samtalet och ”hoppas att pressavdelningen kan hjälpa”.

LÄS ÄVEN: Här är listan över Sveriges ’utsatta områden’ som politiker vill hemlighålla