Trots att skolan förbjudit flaggor under studenternas utspring hade en elev ändå tagit med sig en flagga, dessutom en palestinsk sådan. Detta fick rektorn att personligen ingripa för att avlägsna den.

På Malmö Borgarskola har man helt förbjudit flaggor vid studenternas utspring, något som var känt långt innan evenemanget. Informationen har skickats ut bill både föräldrar och elever.

– Vi har sagt nej till alla former av nationalistiska symboler för att festen ska slippa förknippas med sådant som kanske inte har med studenten att göra. Vi har såpass många oroshärdar runtomkring. Den här dagen ska det vara fokus på avslutade gymnasiestudier, sa skolans rektor Martin Roth till Sydsvenskan 2017.

I ett uttalande 2023 sade Roth att studenten ska vara ett utrymme för glädje och inte för politiska budskap, banderoller eller flaggor. Han menade också att man inte vill vara ett skyltfönster för något man inte står för.

Flaggstrid på scenen

När det väl var dags på onsdagen hade en elev ändå tagit med sig en palestinsk flagga, vilket fick Roth att gripa in. I ett videoklipp syns hur rektorn försöker slita flaggan ur händerna på eleven som kämpar emot. Kampen fortsätter då de båda går ner från scenen.

Bilderna upprör Malmös demokratikommunalråd Amani Loubani (S).

– Som någon som ser videon utan att veta mer om innehållet så är det omskakande bilder med ett våldsamt innehåll.

@baba76555 På detta sätt agerar malmö borgarskolas rektor under stundentfirandet #sverige #malmö #rektor #student #studentfest #palestine #borgarskolan ♬ originalljud – .