overklasskarringar-sd-feature

Faksimil

Inrikes

VIDEO: SD i Umeå vill lägga ned jämställdhetsutskott: ”Överklasskärringar”

Publicerad 5/30/2023
Annons

Sverigedemokraterna i Umeå vill lägga ned kommunens jämställdhetsutskott. Under måndagen gav det upphov till en uppmärksammad politisk debatt i kommunfullmäktige när SD-politikern Lars Forsgren kallade ledamöterna i utskottet för ”överklasskärringar”.

Umeå kommun har ett jämställdhetsutskott, ”JU”, som arbetar med politiska frågor utifrån ett så kallat ”jämställdhetsperspektiv”. Det är ett av kommunens sju utskott med arvoderade politiker.

JU består av fjorton politiker; sju ordinarie ledamöter och sju ersättare. Av de fjorton politikerna är tio kvinnor.

SD: ”Överklasskärringar”

Men utskottet är ett slöseri med skattemedel, anser Sverigedemokraterna, som menar att det inte tillför skattebetalarna något mervärde. Istället heter det att kommunpolitikerna borde klara av att fatta icke-diskriminerande beslut även utan ett särskilt utskott som hanterar frågan.

Under måndagen behandlades en SD-motion som handlar om att lägga ned JU av kommunfullmäktige.

– Detta utskott och dess yttranden är helt värdelösa eller till och med skadliga, sade SD:s gruppledare Lars Forsgren under en debatt i kommunfullmäktige innan han lade till:

– Den enda förklaringen till dess existens, som jag ser det, är att ni partier härinne har ett överflöd av överklasskärringar som ni måste placera.

Tvingades be om ursäkt

Det uttalandet om jämställdhetsutskottet fick kommunfullmäktiges ordförande Marie-Louise Rönnmark (S) att avbryta Forsgren.

– Nej, men. Stopp! Be om förlåtelse! utbrast hon.

– Fruktansvärt oförskämt! påpekade S-toppen senare.

Forsgren bad om ursäkt, men fortsatte mena att skattebetalarna inte borde bekosta ett utskott med politiker som samlas med jämna mellanrum för att ha åsikter om jämställdhet.

– Vill man diskutera de här frågorna; skapa en syjunta i så fall så att skattebetalarna inte behöver stå för det, tyckte han.

Skarpa reaktioner

Efter att Sverigedemokraterna presenterat sin politikerkritiska motion klev den ena politikern efter den andra upp i talarstolen och yrkade avslag på förslaget att lägga ned jämställdhetsutskottet.

– Det här är väldigt klassiskt för Sverigedemokraternas sätt att vilja föra politik. Ställa män mot kvinnor. Alltså tala om att 50 procent av vår befolkning inte är värd något, utbrast Christina Bernhardsson (S), tidigare ordförande för jämställdhetsutskottet.

Hon föreslog också en ”specialutbildning” i jämställdhet för sverigedemokrater, så de lär sig att tänka rätt.

– Vi tycker det här är trams från Sverigedemokraterna, löd istället Linda Lotares (V) korta omdöme.

– Att ta avstånd från vetenskapen är bland det sämsta man kan göra om man vill ta kloka beslut, menade istället Fredrik Rönn (C) med anledning av SD:s motion där de skriver att partiet tar avstånd från ”genusvetenskap”.

Visst stöd från KD

Den enda som inte helt avfärdade SD-förslaget var Kristdemokraternas Veronica Kerr. Hon sitter själv med som ersättare i jämställdhetsutskottet, och säger att hon är kritisk även om hon inte vill lägga ned det.

– Vi som ledamöter i fullmäktige ska kunna kritiskt granska och ifrågasätta vår egen politiska organisation eller de verksamheter vi ansvarar för, sade hon under debatten.

– Det är ingen hemlighet att jag har varit mycket kritisk till jämställdhetsutskottet. Jag har framfört min kritik i jämställdhetsutskottet.

Kerr tyckte också att det är ett problem att inte alla partier finns med i jämställdhetsutskottet. SD är ett av dem.

– Det är fullständigt uppenbart att behovet finns av att få veta mer om hur jämställdhetsutskottet fungerar, vad de gör och vad de har åstadkommit, sade Veronica Kerr.

Vill lägga ned fler organisationer

Sverigedemokraterna saknar helt representation i kommunens sju utskott och sjutton nämnder. Både Liberalerna och Kristdemokraterna, som har färre ledamöter i fullmäktige än SD, tar dock del av de arvoderade uppdragen.

– Vi sitter endast med i kommunstyrelsen och har egentligen inte rätt till mer än så, säger Lars Forsgren (SD) i en kommentar till Samnytt.

Han säger samtidigt att Sverigedemokraterna vill lägga ned fler politiska arbetsorganisationer än jämställdhetsutskottet.

– Vi anpassar förtroendemannaorganisationen efter hur vi formar kommunens verksamhet. Jämställdhetsutskottet och hållbarhetsutskottet stryker vi, och vi slår även ihop kulturnämdnen och fritidsnämnden till en nämnd. Detta oaktat om vi sitter i dem eller inte, säger Lars Forsgren.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
555Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons