Många höjde på ögonbrynen då migrationsminister Johan Forssell (M) tidigare i år gick ut och sa att Sverige alltid kommer att vara mångkulturellt oavsett vad det utlovade paradigmskiftet i invandringspolitiken resulterar i. Speciellt inom Sverigedemokraterna togs uttalandet emot med förskräckelse och sedermera ställdes Forssell mot väggen om sitt uttalande.

Det var i februari som Johan Forssell sade att Sverige kommer att vara mångkulturellt också efter att den nya migrationspolitiken fått full effekt och det är inget som man kan göra något åt.

– Sverige kommer att vara ett mångkulturellt samhälle, för det är det i dag. Vi har så stora grupper från olika delar av världen. Men vi ska bli mycket tydligare med att när man kommer till Sverige, då är det svenska lagar och värderingar och det svenska språket som gäller, sa han till Aftonbladet.

– Det är ett faktum, det kan ingen förändra.

LÄS ÄVEN: Migrationsministern: Sverige kommer vara mångkulturellt

Samtidigt betonade Forssell att Moderaterna även fortsatt kommer vara ett parti som är “öppet för omvärlden”.

Båda SD-topparna Jimmie Åkesson och Richard Jomshof reagerade starkt på uttalandet och några veckor senare ställdes Forssell mot väggen om uttalandet under en interpellationsdebatt i riksdagen av Tobias Andersson (SD) och Nima Gholam Ali Pour (SD).

Fick förklara sig

Enligt Forssell väcker ordet mångkultur känslor och kan betyda olika saker för olika människor.

– För många betyder det inte mer än att människor kan se olika ut eller fira olika högtider. Det är den definition som jag använt mig av vid de intervjutillfällen som ledamoten uppmärksammat, sa han i interpellationsdebatten i mars.

Ett mer ingående svar än så blev det inte då Forssell bara lade till att invandringspolitiken inneburit en stor påfrestning på det svenska samhället och att man därför lägger om riktningen.

LÄS ÄVEN: Migrationsministern: Mångkultur berikar Sverige – man firar olika högtider

Tobias Andersson svarade:

– Jag tror att anledningen till väljarnas, och min egen, reaktion på detta uttalande däremot bygger på att mångkultur för de flesta betyder så mycket mer. Det nyttjas inte sällan som ett substitut för att förespråka mångkulturalism – vilket snarare handlar om blandning av olika kulturer. Det handlar om att alla färgstarka kulturer tillsammans ska blandas till någon svart sörja på bekostnad av majoritetskulturens egen särart och värde.

LÄS ÄVEN: Vändningen: Antalet beviljade medborgarskap går ned kraftigt

Sedan var det Nima Gholam Ali Pours tur där sverigedemokraten bland annat menade att signalen ministerns uttalande skickar är att nyanlända inte behöver anpassa sig till Sverige och den svenska kulturen samt att detta leder till parallella samhällen.

– Som jag har förstått det vill även migrationsministern att de som kommer till Sverige ska anpassa sig till det svenska samhället. Därmed kan migrationsministern omöjligen stödja ett mångkulturellt samhälle.

För den som inte lär sig svenska och lever enligt hemlandets normer är det lika bra att åka hem eftersom den är och kommer att förbli en belastning, var slutsatsen:

Fokus på arbetskraftsinvandring

I veckan var Johan Forssell på besök i Finland för att lära sig hur Sverige bättre kan locka till sig spetskompetens från omvärlden. I samband med normaliseringen och åtstramningen av migrationspolitiken vill regeringen samtidigt återgå till hur det var förut då det framför allt handlade om arbetskraftsinvandrare och inte asyl.

– Jag hoppas att det ska bli så bred uppslutning som möjligt kring detta. Det är jätteviktigt att vi ska få in det ekonomiska perspektivet i migrationspolitiken, säger Johan Forssell till Göteborgs-Posten.

Enligt Forssell riskerar Sverige att bli ett fattigare land om entreprenörer och experter börjar söka sig till andra länder.

Kräver attitydförändring

I Finland försöker man attrahera arbetskraft från specifikt fyra länder: Indien, Brasilien, Vietnam och Filippinerna med speciella “Talent managers” på respektive ambassad – något Forssell skulle kunna tänka sig att också Sverige kan börja med.

I ett PM som näringslivsrådet skickat till regeringen skriver man bland annat att regeringen tydligt ska ”markera i sin retorik och politik att denna grupp är välkommen och behövd” och kräver en ”attitydförändring där arbetskraftsinvandring ses som en möjlighet för Sveriges utveckling, inte en belastning”.

LÄS ÄVEN: Åkesson: Möjliggör indraget medborgarskap för personer födda i Sverige