På onsdagen var det SD-ledarens Jimmie Åkessons tur att tala vid årets Almedalsvecka i Visby. En stor del av talet handlade om brott och straff, om den ekonomiska kris som drabbat medborgare och företagare i form av skenande priser på el, bränsle och mat samt om skillnaden mellan bra och dålig invandring.

Först upp på scenen för att värma upp publiken var dock Ungsvenskarnas ordförande Tobias Andersson som levererade stämningshöjande data om att om de yngre väljarna fick bestämma skulle det konservativa blocket få en tydlig majoritet i höstens val samtidigt som Miljöpartiet anses vara det sämsta partiet.

När det var dags för Åkesson att äntra scenen valde han det lite annorlunda greppet att sätta sig ned och berätta en saga om kvinnan Magdalena, hur hon vill få förtroende från folket att styra hela kungariket efter att under åtta år för sin föregångare på den posten ägnat sig mest åt att förstöra Sverige.

Därefter ägnade SD-ledaren en halvtimme åt att redogöra för det prekära tillstånd Sverige befinner sig i efter lång tid av vanstyre och bedyrade att han inte tänkt luta sig tillbaka förrän den negativa samhällsutvecklingen brutits.

– Sverige ska bli bra igen, slog Åkesson fast i en slogan som för tankarna västerut.

Hade med sig stenar

Till Almedalen hade SD-ledaren tagit med sig hundra verkliga stenar för att illustrera S-regeringen bildliga tal om att man om man får förnyat förtroende ska ”vända på alla stenar” för att åtgärda Sverige problem.

Åkesson menade att det inte framstår som trovärdigt att Magdalena Anderssons regering plötsligt ska börja lyfta på stenar som man hittills låtit ligga orörda och i vissa fall inte ens upptäckt existerar.

Den enda garanten för att dessa stenar ska vändas är enligt SD-ledaren att Sverigedemokraterna får chansen att vara med och styra Sverige. Därefter redogjorde han för vad som döljer sig under några av dessa hittills kvarliggande stenar.

Att man i ett modernt land som Sverige inte ens vet vilka eller hur många som befinner sig, menade Åkesson är oacceptabelt med hänvisning till det krav på en genomgripande folkräkning som SD kräver ska genomföras.

Fokus på lag, ordning, trygghet och säkerhet

Under en annan sten hittade Åkesson det behov av att handla upp fängelseplatser utomlands mot bakgrund av att anstalterna i Sverige är överfulla, till stor del av personer som inte ens är svenska medborgare.

En intilliggande sten som enligt SD-ledaren också behöver vändas är den om behovet av att slopa den rika floran av straffrabatter för brottslingar och framför allt de som gör det attraktivt att begå fler brott.

– Varför ska man få rabatt på straffet för att man begår många brott? Begå tio mord, få åtta gratis, spetsade Åkesson till det med hänvisning till hur mängdrabatter i handeln fungerar.

Under ytterligare av SD-ledarens medhavda stenar fanns åtgärder som syftar till att återupprätta lag och ordning och trygg- och säkerheten för medborgarna i samhället.

Som bakgrund till att allt detta behövs konstaterade Åkesson att ”Sverige mår inte bra” och exemplifierade med den grova gängkriminalitetens väpnade uppgörelser och de intifada-liknande upplopp och kravaller som nu också drabbat landet.

Åkesson: Krisen mer regeringens än Putins fel

SD-ledaren tog också upp den sittande regeringens politik på de områden som drabbat medborgarnas och företagens ekonomi hårt, bland annat energipolitiken och hur regeringen när den kritiseras för detta skyller ifrån sig på Putin.

Åkesson slog fast att samhällets funktion i grund och botten garanteras av ett ”socialt kontrakt” där alla gör sin plikt som utgångspunkt för att kräva sin rätt. Ett sådan kontrakt är inte förenligt med kravlös massinvandring, slog han fast.

Åkesson slog samtidigt fast att om du är en del av att bygga det goda Sverige inte handlar om ”hur du ser ut, vilken hudfärg du har eller var du är född”, något som han gav identitetsvänstern en känga för att vara helt fokuserade på.

– Vad det handlar om är vem som gör sitt bästa för att bidra till samhällsbygget, vem som gör sin plikt och vem som inte gör det.