REPORTAGE • Årets final av Eurovision Song Contest är slut. Värdstaden Malmö och dess invånare kan nu efter flera hektiska och stundvis oroliga dagar pusta ut och återgå till vardagen. Den europeiska musiktävlingen kommer inte att bli ihågkommen för artisternas prestationer eller jippon arrangerade runt finalen utan kontroverser och stora demonstrationer som pågått under veckan.

På finaldagen arrangerade pro-palestinska grupper och vänstern den andra protesten mot Israels deltagande i Eurovision Song Contest.

LÄS MER: Följ med till torsdagens protester vid Eurovision i Malmö

Enligt polisen deltog omkring 6000-8000 personer i lördagens tåg. På förhand hade arrangörer och polisen räknat med uppemot 20 000 personer.

Foto: Samnytt
Foto: Samnytt

Budskapet från de tusentals demonstranterna var att Eurovision Song Contest rättfärdigade ett folkmord genom att låta Israel delta i musiktävlingen.

– Det är inte det viktigaste vem som vinner Eurovision, det viktigaste är att man häver ockupationen, berättade en demonstrant för Samnytt.

Foto: Samnytt
Foto: Samnytt

”Musiktävling utan politik”

En del andra Malmöbor var däremot kritiska till att demonstranterna kapade musikevenemanget genom att ta över gatorna under flera dagar.

– Det måste vara så att man vinner en musiktävling utan att det sedan handlar om politik, sa en kvinna till Samnytt.

– Israels regering bryr sig inte så mycket om detta, sa en man om Gaza-demonstrationen som tågade i bakgrunden.

Stökigt – flera omhändertagna

På lördagskvällen stoppade polisen både tåg- och busstrafiken till Hyllie station. Detta efter att en stor folkmassa hade anlänt till platsen för att hålla protster utanför Eurovision-finalen i Malmö Arena.

Foto: Samnytt

Bland demonstranterna syntes klimataktivisten Greta Thunberg som tidigare i veckan dömdes i Stockholms tingsrätt för två fall av ohörsamhet mot ordningsmakten. Detta efter att ha blockerat ingången till riksdagen.

– Vi är här för att vi är emot Israels folkmord, sa Thunberg till TT på lördagen.

LÄS ÄVEN: Greta Thunberg döms till böter – IGEN

Foto: Samnytt

Enligt uppgifter från poliser i området handlade det om cirka ett hundra personer som hade samlats och stundvis uppförde sig aggressivt på platsen. Polisen beslutade efter en stund att anvisa demonstranterna till Dagvattenparken.

Foto: Samnytt

De demonstranter som vägrade att flytta sig från platsen möttes med hårda tag och pepparspray.

Foto: Samnytt

I samband med protesten greps en person missätnkt för våld mot tjänsteman och sju personer omhändertogs med hänvisning till att dessa utgjorde allvarlig ordningsstörning – eller att det fanns risk för det.

Efter midnatt fortsatte en folksamling med omkring ett hundra personer att tåga i Malmö samtidigt som de skanderade ”Free Palestine” och ”Inga sionister på våra gator”.

Foto: Samnytt

Omkring klockan två på natten var det lugnt på Malmös gator. Se video från lördagen:

Svenska folket röstade på Israel

När de 37 jurygrupperna hade delat ut sina poäng satt Schweiz ”icke-binära” artist Nemo med ledningen på lördagskvällen och efter att tittarrösterna inkommit var segern i hamn med hela 591 poäng.

Schweiz var däremot inte tv-tittarnas favorit. Flest poäng gick till Kroatien – följt av Israel. Svenska folket gav Israel full pott med 12 poäng. Näst flest röster fick Kroatien och på tredje plats landade Ukraina. Först på fjärde plats kom segraren Schweiz bland svenska folkets röster.

Norrmännen Marcus och Martinus som representerade Sverige hamnade på en nionde plats i finalen.

Svenska tittarna:

12 Israel
10 Kroatien
8 Ukraina
7 Schweiz
6 Frankrike
5 Finland
4 Irland
3 Litauen
2 Armenien
1 Italien

Svenska juryn:

12 Schweiz
10 Kroatien
8 Storbritannien
7 Italien
6 Luxemburg
5 Frankrike
4 Portugal
3 Ukraina
2 Cypern
1 Österrike

SE VIDEO: Försöker spreja över Palestinaklotter – blir nedslagen