VIDEO: Se klankriget i Borås från polisens kroppskameror
Gängkrig i Borås. Foto: Polisen

I somras rapporterade Samnytt om en våldsam konflikt mellan fler än hundra personer i det så kallade särskilt utsatta området Norrby i Borås. Nu kan Samnytt visa exklusiva bilder från polisens kroppskameror där klanerna syns jaga och misshandla varandra framför polisen. Samnytt kan även berätta att polisen har vädjat till klanledare för att ”få lugn och ro” i området.

Det var den 22 juni som boende i området larmade polisen rörande ett stort gängbråk där vissa av personerna även ska ha varit beväpnade med tillhyggen.


LÄS ÄVEN: 100-tal i bråk i utsatt område – insatsstyrkan tillkallades

Enligt uppgifter till Samnytt handlade det om en konflikt mellan personer med bakgrund från Mellanöstern och Afrika. Dispyten ska ha uppsått efter att en arab ha sagt ”neger” till en afrikan och sedan misshandlats på platsen, vilket är en en bild som bekräftas av polisens förundersökningsprotokoll.

Polisen uppskattar antalet personer som deltog på platsen till 50-70 araber och 100 somalier.

Klankrig i Borås. Foto: Polisen
Klankrig i Borås. Foto: Polisen

Polisens videomaterial

I början av december åtalades 14 personer i åldrarna 15-53 år, alla med invandrarbakgrund, misstänkta för våldsamt upplopp, grov misshandel och brott mot knivlagen. Flera av de misstänkta gärningsmännen omnämns av polisen som familj och tillhör samma släkt med bakgrund från Libanon och Syrien. Vidare framgår det av förundersökningsprotokollet att poliser på platsen kallar parterna för klaner.

Samnytt har tagit del av polisens videomaterial som ingår i utredningen. Videoklippen visar kaotiska scener på gatorna samtidigt som ett fåtal poliser försöker få kontroll på situationen. Polisens hundförare lyckas stundvis att skingra araberna och somalierna. Nedan följer videon som ingår i bevismaterialet:

Polisen kontaktade klanledare

Polisutredning visar även att myndigheten har sökt sig till en moské i området för att få hjälp av en ”högt uppsatt person” i den somaliska klanen. Myndigheten har bett honom att ”mana till lugn och ro”. Polisen höll även privata möten med den arabiska klanen för att nå en överenskommelse mellan parterna.

Polischefen: ”Vi ska inte dra för stora växlar av det”

I klanuppgörelsen skadades en polis efter att ha fått en glasflaska i huvudet och börjat blöda kraftigt. Den skadade polisen uppger i sin händelserapport att situationen var farlig och att man var i ”ett rejält underläge” mot klanerna. Men trots de kaotiska scener där Boråspolisen även tvingades kalla på förstärkning från insatsstyrkan valde lokalpolisområdeschef Mattias Ramsö att tona ned allvaret genom att hävda att situationen inte var utom kontroll.

– Vi ska inte dra för stora växlar av det. Det har skett tidigare. Det kan inträffa, och det gör det ibland. Vi arbetar för att återgå till ett normalläge och för att det inte ska blossa upp igen, svarade Ramsö till BT när han fick fråga om säkerhetsläget i staden.

LÄS ÄVEN: Polischef om 100-tal i gängbråk: ”Vi ska inte dra för stora växlar av det”

Mattias Ramsö. Foto: Faksimil Facebook

LÄS ÄVEN: Se hela klankriget från polisens kameror: ”Ber er lämna snälla ni”

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Simon Kristoffersson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Stötta Samnytt
Etablissemanget försöker strypa vår ekonomi. Vill du fortsätta läsa Samnytt?
Bli då prenumerant för endast 19 kronor första månaden!