Emma Claesson Socialdemokraterna

Fyllekörningen/Emma Claesson (S) Foto: Privat/Faksimil Facebook

Inrikes

VIDEO: Se S-topp köra rattfull med låsta hjul – ljuger i media

Publicerad 7/14/2021
Annons

Förra veckan uppmärksammade Samnytt att en socialdemokratisk kommuntopp nyligen gripits av polis efter att ha roat sig på spritfest och sedan satt sig bakom ratten för att köra. Detta medan hon lämnat sin fyraårige son ensam hemma. Samnytt har tagit del av videoklipp och intervjuat ett vittne som hävdar att politikern ljuger i media. När vi talar med politikern riktar hon i stället kritik mot Samnytts rubrik om shotfest.
– Väldigt spännande rubrik. Om man tar två shots under lång tid, säger politikern till Samnytt.

Det var vid 22-tiden den 10 juni som polisen larmades till restaurang Bryggan på Strandgatan 7 i Ulricehamn där Emma Claesson (S) befann sig bakom ratten med 1,1 promille alkohol i blodet – över gränsen för grovt rattfylleri. Enligt Claessons egna uppgifter i media ska hon under kvällen ha druckit ett glas vin och två shots.

LÄS ÄVEN: S-politiker åtalas för grovt rattfylleri efter shotfest – öppnar för comeback

Därefter ska hon, också enligt egen uppgift, enbart ha försökt att flytta bilen på parkeringen men då tappat kontrollen och kört in i ett staket. En grupp ungdomar som befann sig på parkeringsplatsen intill restaurangen uppmärksammade Claesson som märkbart berusad när hon försökte lämna platsen. Ungdomarna närmade sig Claesson för att hindra henne från att köra iväg samtidigt som de larmade polisen.

Politikern menar att ungdomarnas cirkulation runt hennes bil har bidragit till att hon agerat i panik bakom ratten och därför kört in i staketet. Detta trots att hon samtidigt säger sig sakna minnesbilder från krocken.

Politikern åtalas i Borås tingsrätt misstänkt för grovt rattfylleri. Claesson har erkänt brott och den 23 juni avsade hon sig förtroendeuppdragen som ledamot i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, kommunstyrelsens arbetsgrupp för lärande- och välfärd, val- samt arvodesberedningen.

Socialdemokraterna kräver däremot inte att Claesson lämnar sitt styrelseuppdrag inom partiet och redan nu öppnar Claesson även för att dyka upp i kommunpolitiken igen – detta eftersom hon säger sig bara behöva ”kliva tillbaka en stund”.

– Man vet aldrig vad som händer, nu är det drygt ett år kvar till nästa val. Som jag känner nu är jag inte oäven för att bli uppskriven på valsedeln, förklarade Claesson för Borås Tidning (2021-07-08).

Kör med låsta hjul

Samnytt kan nu visa videoklipp som är filmade på platsen i samband med att kommuntoppen försöker lämna området och köra ut på bilvägen. Bakhjulen på bilen är låsta men trots detta försöker politikern köra vidare. Se videon nedan.

MFL987
Transportstyrelsen

Nedan följer videoklipp filmade av vittnen på platsen.

Politikern lämnade 4-åring ensam hemma

I polisförhör säger Claesson att hon ”möjligen” har druckit två eller tre shots. Men trots detta beskriver polismannen på platsen politikern som ”mycket berusad” och Claesson själv märkte inte att bilens bakhjul var låsta när hon körde iväg.

När Claesson inser att hon är gripen berättar hon för poliserna att hon har lämnat sin fyraårige son ensam hemma medan hon själv gick ut på krogen för att dricka alkohol.

Däckspår över parkeringsområdet. Foto: Polisen

Vittnet: ”1 glas vin och 2 shots var det roligaste jag hört”

Samnytt har varit i kontakt med ett vittne på platsen som även var personen som agerade mot Claesson. Vittnet berättar att han vill vända sig till Samnytt eftersom etablerad media mörkar. Mannen berättar för Samnytt att han befann sig på platsen med vänner och att de upptäckte att poliktern knappt kunde stå på benen när hon gick mot sin bil och letade efter nyckeln i handväskan.

– Jag var först fram och sa att du får inte framföra fordonet, vilket hon gjorde motstånd mot och försökte stänga igen bildörren.

Mannen höll i bildörren och upprepade för politikern att hon inte kan köra bilen i det tillståndet men det var ingenting som Claesson ville lyssna på.

– Då släppte jag dörren och ringde polisen. Politikern hade verkligen inte avsikt att parkera om bilen som hon hävdar i media utan hon var på väg ut på bilvägen.

När politikerns bil sedan fick stopp agerade mannen igen genom att ta sig fram till fordonet och rycka ut bilnyckeln från sidorutan som var öppen.

– Hon var väldigt svår att tala med. Hennes uppgifter i media om att det handlar om ett glas vin och två shots, det var det roligaste jag och mina vänner hört. Hon gick så pass vingligt och blåste över 1,0 i Borås. Alltså en timme efter att hon lämnat restaurangen i Ulricehamn.

I en intervju med Borås tidning har Claesson hävdat att hon körde iväg i panik eftersom hon kände otrygghet över att ett ungdomsgäng ”cirkulerade runt bilen”.

– Så fort tidningen skrev om händelsen gick hon ut i försvarsställning och började skylla på oss ungdomar som kanske har räddat både hennes eget och andras liv genom att hindra bilresan.

Vittnet berättar även att politikern skyllde på att han och hans vänner hade förstört hennes bil på parkeringen eftersom bakhjulen var låsta.

– Hon menade på att vi gjort så att bilen inte kunde framföras på ett riktigt sätt. Blir bara förbannad. Hur hon sedan kan ljuga så mycket och försvara sitt agerande i media.

S-politikern till Samnytt: ”Det var inte shotfest”

På onsdagen talade Samnytt med Claesson för att höra hur det kommer sig att hennes uppgifter i media skiljer sig mot flera vittnesuppgifter på platsen. Vidare är vi även intresserade av att höra mer om hennes politiska comeback.

Du har sagt att du skulle parkera om bilen?

– Från den södra delen till den norra delen. Jag hade parkerat på en motorcykelparkering eftersom det var fullparkerat när jag kom dit.

Du berättade för Borås tidning att ett gäng cirkulerade runt bilen vilket skapade panik. Kan du berätta om det?

– Jag skulle gå hem och när jag passerade min bil så var det massa ungdomar som cirkulerade runt mig och min bil. Då kände jag att jag ville parkera om den – dels för att den inte stod där den skulle men också för att jag är rädd om min bil och när jag skulle göra det så försökte de hindra mig från att åka därifrån och då fick jag en panikkänsla. För de var 10-15 stycken.

Sa de något till dig?

– De skrek, visslade och gapade.

Fick du ingen känsla över vad de ville dig?

– Nej det fick jag inte. Jag kände att jag ville ta bilen därifrån och sedan gå hem från den andra parkeringen. Detta för att jag inte ville att de skulle veta var jag gick.

Vittnen på platsen hävdar i stället att de ingrep och hindrade dig när du var på väg ut på vägen.

– Nej, det var jag inte. Det är parkeringar på båda sidorna och man kan ju inte ta rondellen åt fel håll [skrattar]. Jag har sett videon och det finns inget som bevisar att jag är på väg ut på vägen – jag kör mot parkeringen. Varför ringer du mig nu – den här artikeln har ju du redan skrivit?

Jag har tagit del av vittnesmål och videoklipp från händelsen. De säger att du är på väg ut från området, vilket skiljer sig mot vad du själv uppger i media.

– [Tystnad]… I sådant fall är det här en ny film.

I intervjun med Borås tidning antydde du på att du är redo för politisk comeback. Hur tror du väljarna ser på en politiker som kör rattfull?

– [Tystnad]…

Vill du att jag upprepar frågan?

– Ursäkta förlåt jag råkade stänga av mikrofonen. Det är upp till väljarna att avgöra vad de tycker. Precis som alla andra val så är det medlemmarna som väljer in till valsedeln och anser de att jag inte ska stå på valsedeln nästa år så är det ju något som jag är varse om ett år. Jag har varit öppen och ärlig med vad jag har begått för brott och kommer ta konsekvenserna av det. Det var en väldigt spännande rubrik ni hade satt på artikeln – att det var shotfest?

Är det inte shotfest då om man sitter och shottar?

– Om man tar två stycken…under lång tid. Ja, visst.

Vad hade varit en bättre rubrik?

– Efter intag av alkohol. Det var inte mycket folk där och inget party på det viset.

Vittnet: ”Det är ren lögn”

Samnytt frågar vittnet som ingrep mot politikern om det stämmer att hon stod parkerad på en motorcykelparkering.

– [Skrattar] Nej hon stod inte på motorcykelparkering och det var ingen vid hennes bil. Jag var den första som sprang fram till henne och det var först när hon skulle sätta sig i bilen. Så det hon säger är ren lögn. Hon måste ha fått minnesluckor från alkoholen.

Det framgår även av bilder i polisutredningen att Claesson aldrig stått parkerad på en motorcykelparkering utan bredvid andra personbilar.

Det finns ännu inget datum inbokat för rättegång i Borås tingsrätt.

LÄS ÄVEN: S-riksdagsledamot gripen misstänkt för drograttfylleri – försökte smita

Gillade du den här artikeln?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
826Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons