I ett uppmärksammat videoklipp som publicerats på Twitter vägrar tidigare ministern Ardalan Shekarabi (S) ta avstånd från den dåvarande s-regeringens statsbesök i Iran 2016 då de skakade hand med den iranska regimen. Detta trots att han nu vill stå på det iranska folkets sida under pågående protester mot landets islamistiska styre.

Det var på lördagskvällen som poddaren Nick Alinia publicerade ett videoklipp från en demonstration på Sergels torg i Stockholm som anordnades på lördagseftermiddagen till förmån för de iranska medborgarna som just nu kämpar mot det islamistiska förtrycket i landet.

I klippet för Alinia en diskussion med den tidigare S-ministern Ardalan Shekarabi som också befann sig på platsen omkring klockan 16.

Ångrar inte besöket i Iran

Alinia frågar om det inte är hyckleri att stå och skaka hand med Irans utrikesminister och nu demonstrera för folket och mot regimen. Han frågar också om Shekarabi ångrar statsbesöket i Iran.

– Det är inte hyckleri. Sverige hade då relationer till Iran, ett möte som till en tredjedel handlade om mänskliga rättigheter. Sverige, genom statsministern, på högsta nivå framförde kritik om de arbetare som…, svarar Shekarabi men får snabbt en motfråga av Alinia.

– Vad framförde du för kritik? Det såg ut som ni hade väldigt trevligt nämligen.

Då svarar Shekarabi att Alinia sprider lögner. Han menar att han aldrig har krupit för en regim.

Samtalade med föräldrarna

Nick Alinia berättar för Samnytt att det hela slutade lugnt.

Vad hände efter klippets slut? Nådde ni konsensus?

– Både min pappa och Ardalans mamma var där. Efter ett tag kom de båda in i diskussionen och den började handla om mitt ordval av ett persiskt ord och Ardalan lämnade. Jag hade då ett trevligt samtal med hans mamma, och pappa sa till henne att han hoppades hon inte tyckte det hela var obehagligt osv. Så jag och hans mamma lämnade på god fot.

Tidigare anklagats för hyckleri

Detta är inte första gången Shekarabi ifrågasätts för hyckleri gällande Iran.

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Tobias Andersson är en av flera som under hösten har pekat på ministerns hyckleri.

Andra har tagit upp att den tidigare svenska regeringen hade på sig muslimska slöjor i mötet med Irans regim – samma symbol iranska kvinnor med sina liv som insats kämpar för att bli av med.

Hanif Bali: ”Nu får du ta och skärpa dig”

I kommentarsfältet till videon där Nick Alinia samtalar med Ardalan Shekarabi får den tidigare ministern både ris och ros.

Många håller många med om att det är ett hyckleri av den tidigare S-ministern, men han får också beröm för att ha ställt upp på samtalet och förmedlat sin bild av besöket i Iran.

Den tidigare moderata riksdagsledamoten Hanif Bali har uppmärksammat videoklippet och anser även han att Shekarabi hycklar i frågan om Irans regim.

”Men Shekarabi, nu får du ta och skärpa dig. Det är ok att ha haft fel och kommit på bättre tankar”, skriver han bland annat.

LÄS ÄVEN: S-minister anklagas för hyckleri om Iran