VIDEO: Se skolavslutningen med gangsterrap: ”Pratar om att skjuta”

I förra veckan uppmärksammades det att en skola i Göteborg godkände gansterrap vid skolavslutningen i år. I låten rappar en känd gängkriminell om glorifierande om kontraktsmord och att ”tysta vittnen skräckmetoder”.

Det var mellanstadieelever vid Kvibergsskolan som hade valt att rappa gangsterlåten på en utomhusscen i samband med årets skolavslutning, vilket ansvariga lärare ansåg var lämpligt. Musiken som spelades var från artisten Jaffar Byn som kopplas till ledarskiktet inom Rinkebygänget Shottaz.

LÄS ÄVEN: Skola godkände gangsterrap vid sommaravslutning: ”Tysta vittnen – skräckmetoder”

”Jag och brorsan pratar om att skjuta”

Videon från skolavslutningen har gått viral i sociala medier däribland på TikTok och visar en tjej som håller upp den kurdiska flaggan medan hon rappar låttexten om att skjuta och tysta vittnen medan åskådarna klappar i takt.

– Alla vill ta mig som mitt huvud var på rea. Fyra bast för en kalle (kalashnikov reds. anm.) och en nia (9mm reds. anm.) De vill beckna (sälja reds. anm.) mig som möbler från IKEA. Det är bara en som kan bära nummer tian. Min bror åkte ner till Marbella. Bila hela vägen ner för att spreja (skjuta reds. anm.) Han lekte ball fick [censur]. Stå i min väg, brr-pap, du blir prejad.

– Vissa, vissa visar ingen nåd. Hon sa ”jag blev våt när jag lyssna på din låt”, ah I’m the captain now, [oerhört]. Jag erövrar hela världen med min lilla båt Hjälper inte folk längre. Om inte det är utav egen intresse. Starta inte något du inte kan avsluta. När jag och brorsan pratar, vi pratar om att skjuta. Din lilla dräng, sluta spela gangster. Jag ser igenom dig som en nytvättad fönster. Tysta vittnen – skräckmetoder. I tvättstugan vi tvättar pistoler…

Rektorns försvar: ”Slank igenom”

Ingela Lundh är rektor på Kvibergsskolan och hon medger att lärarna på förhand har fått se elevernas program och godkänt det.

– De vuxna tittade på den här låten innan, och på hela programmet som eleverna satt ihop. Men kanske gick det lite fort, säger Lundh till statstelevisionen.

Ingela Lundh. Faksimil SVTLÄS ÄVEN: Gängkriminelle Bahnan Yusuf döms för brutalt mord på kvinna

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Simon Kristoffersson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.