I sociala medier har ett videoklipp fått spridning som visar ett upplopp med stenkastning mellan ett gäng och en knivman på västkusten. Bakgrunden ska vara en trafikincident som sedan utvecklat sig till att knivmannen jagat folk i området.

Det framgår av en händelserapport på polisens hemsida att man torsdagen den 20 augusti klockan 19.05 grep en man i 25-årsåldern misstänkt för grovt olaga hot i Lysekils kommun. Detta efter att mannen löpt amok på Norra hamngatan i stadsdelen Norra hamnen.

LÄS ÄVEN: Ungdomsgäng sätter skräck i Lysekil

Vidare skriver polisen att mannen med dragen kniv ska ha jagat en annan man och även uttryckt hot mot personer i närheten. Lysekils kommun har parallellt publicerat ett pressmeddelande på sin hemsida där man skriver att ”en allvarlig händelse” inträffat.

”Han uppträdde mycket aggressivt”

I pressmeddelandet uppger kommunen att bakgrunden till bråket handlat om en singelolycka med en personbil som sedan utvecklat sig till en situation där en man jagat flera personer med kniv. När SOS Alarm mottog larmsamtal från platsen inledde man en så kallad pågående händelse av dödligt våld i vilken larmcentralen enligt gällande rutin kontaktar kommunen, länsstyrelsen, polisen och räddningstjänsten.

I direkt anslutning till olyckan kom den person som disponerar bilen till platsen. Han uppträdde mycket aggressivt. I anslutning till detta kom kommunens fältteam till platsen. Fältteamet uppfattade det som att den aggressiva mannen var på väg att knivhugga en annan man. En av fältarna skrek då högt mot mannen med kniven i försök att avvärja angreppet. Det gjorde att den aggressiva mannen bytte fokus och istället började jaga fältteamet.

I samband med händelsen ska ett ungdomsgäng i närheten ha anslutit sig till bråket för att kasta sten mot knivmannen med syfte att distraherea denne i sin knivattack. Kommunen skriver att när polisen anlände till platsen kunde man lokalisera knivmannen som greps misstänkt för grovt olaga hot mot grupp, narkotikabrott och brott mot knivlagen. Samhällsnytt har tagit del av ett videoklipp från villaområdet.

Kommunen: ”Givetvis helt oacceptabelt”

Leif Schöndell är kommundirektör och han kommenterar händelsen där en knivbeväpnad man jagade personer som ”oacceptabel”. Vidare uttrycker kommundirektören tacksamhet över stenkastningen i området eftersom denna påstås ha stoppat knivmannen.

– Gårdagens händelse är givetvis helt oacceptabel. Jag vill passa på att lyfta fältteamets föredömliga agerande som är långt över vad man kan förvänta sig i en pågående och potentiellt mycket farlig situation. Utifrån den initiala informationen uppfattar jag att de har avvärjt ett pågående angrepp som hade kunnat leda till allvarliga personskador. Jag är väldigt tacksam för deras agerande, säger Schöndell.

Politiker imiterade ’ortensvenska’ – anmäldes

Tidigare i veckan uppmärksammade Samhällsnytt att en kommunpolitiker i Lysekil har anmälts för rasism efter att ha imiterat hur ungdomar i invandrartäta områden pratar svenska. Politikern uttryckte frustration över bristfälliga svenska språkkunskaper och sade bland annat ”go go mannen” som ett exempel, något som inte kunde tolereras av en socialsekreterare som hörde samtalet.

LÄS ÄVEN: Politiker imiterade ’ortensvenska’ vid möte – anmäls för rasism

authorimage