onep-fb-rasism

Foto: Privat/Faksimil

Inrikes

Vill åtala professor för ”oetisk” forskning – skämtar själv om muslimer: ”En rolig bild”

Publicerad 2/21/2022
Annons

Jörgen Svidén, kanslichef för Överklagandenämnden för etikprövning, vill åtala professor Kristin Sundquist för hennes påstått olagliga forskning om invandrares kriminalitet. Nu uppmärksammas att kanslichefen själv spridit inlägg på Facebook som uppfattas som både rasistiska och homofoba.
– Min tolkning är att det är en rolig bild, säger Svidén till Samnytt.

Jörgen Svidén har det senaste året vid flera tillfällen uppmärksammats medialt då han är kanslichef för Överklagandenämnden för etikprövning (ÖNEP) – som vill få professor Kristina Sundquist vid Lunds universitet åtalad för hennes forskning om kriminella invandrare.

– Det handlar om sexualförbrytelser bland utrikes födda. Det har hon inte fått tillstånd till, sade Jörgen Svidén till Samnytt förra året.

LÄS ÄVEN: Professor råkade upptäcka att de flesta våldtäkter begås av invandrare – riskerar åtal

Sju ”olagliga” rapporter

Sedan dess har högen av anklagelser mot Sundquist växt, och hon misstänks nu för inte mindre än sju olagliga forskningsrapporter. Alla på något sätt relaterade till invandring eller invandrare.

Att Lundaprofessorn brottsanklagas för så många forskningsrapporter förklarar hon själv med att det är hennes forskningsresultat som sticker i ögonen.

– Jag har flera gånger fått frågan om det finns någon på ÖNEP som bedriver en personlig vendetta mot mig, men jag känner ingen av ledamöterna på ÖNEP och har mig veterligen inga fiender. Min slutsats är att det är forskningen som är fokus för kritik från somliga och inte jag själv som person, har Sundquist tidigare sagt till Samnytt.

LÄS MER Åtalshotade professorn: De gillar inte mina forskningsresultat

Skämtar om muslimer

Strax innan jul greps ÖNEP:s ordförande, HD-domaren och justitierådet Ann-Christine Lindeblad, i samband med en stöld från en butik. Därmed fick hon lämna såväl sitt uppdrag i Högsta domstolen som posten som ordförande för nämnden.

LÄS ÄVEN: HD-domare som lät våldtäktsmän stanna i Sverige fast för stöld

Nu uppmärksammar dessutom en anonym tipsare att kanslichefen Jörgen Svidén sprider iögonenfallande inlägg om muslimer och homosexella på Facebook.

– Jag tycker det är väldigt anmärkningsvärt att chefen för högsta etikmyndigheten i Sverige angriper forskare, men själv har rasistiska bilder på Facebook, säger tipsaren till Samnytt.

Ett av inläggen är en seriestripp där en ”Abdul” har svårt att sova. Han får då idén att försöka räkna får för att försöka somna, men blir istället sexuellt upphetsad. Andra inlägg uppfattas som nedsättande mot homosexuella.

Faksimil
Faksimil

”En rolig bild”

När Samnytt ringer upp Jörgen Svidén har han inget minne av att han postat Facebook-bilden.

– Jag vet inte vilket inlägg du pratar om, säger han först.

När vi beskriver bilden, och frågar vad han tycker om den, svarar han såhär:

– Jag minns det inte, för jag är sällan inne på Facebook. Min tolkning är att det är en rolig bild. Definitivt inte något rasistiskt. Det har inte varit min avsikt.

SD – nej tack

I övrigt framstår Svidéns Facebook-sida som en typisk profil för en uppsatt chef i Myndighetssverige.

Bilder på familjen, många vänner inom offentlig förvalting, några S-politiker. Och en klassisk gillning av gruppen ”Sverigedemokraterna i riksdagen – Nej tack.”

Faksimil
Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
842Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons