gronlunds 2
Inrikes

Ville bli lastbilsförare – drillades istället i S-propaganda

Publicerad 4/17/2019
Annons

Arbetsförmedlingen bedriver och finansierar en mängd kurser för arbetslösa med ambitionen att de ska komma in på arbetsmarknaden igen. En av dessa kurser är för att bli lastbilsförare. Nu visar det sig att den av Arbetsförmedlingen finansierade kursen innehåller partipropaganda till fördel för Socialdemokraterna.

För att bli lastbilschaufför behöver man gå en kurs som är 22-30 veckor lång. Men innan man blir antagen till själva utbildningen skickar Arbetsförmedlingen deltagarna på en obligatorisk förberedande kurs, kallad ”Test och kartläggning”.

Syftet med testet är, enligt en källa till Samhällsnytt som vi kan kalla ”Eva”, att försäkra sig om att de som till slut påbörjar kursen dels är tillräckligt motiverade samt kan svenska tillräckligt bra för att klara av utbildningen och därefter jobbet.

Socialdemokratisk propaganda
Eva har genomgått utbildningen men ville först efter att hennes utbildning var klar berätta om det hon var med om av rädsla för att Arbetsförmedlingen skulle dra tillbaka hennes plats på utbildningen.

Under en av lektionerna under den förberedande kursen reagerade hon, liksom flera andra kursdeltagare, på ett inslag som de betraktade som högst olämpligt. Det var en ”hörförståelse”-övning där det spelades upp ett ljudklipp som det därefter ställdes frågor om.

– De valde att spela upp ett ljudreportage angående förskolan som var väldigt positivt inställt till sossarna. Sen följde ett prov med frågor där svaren såklart ska vara ”ja”. Detta är ren sossepropaganda och hjärntvätt betalt med gemensamma skattemedel, berättar Eva.

Detta var frågorna på provet som efterföljde det propagandistiska ljudreportaget:

Socialdemokraterna har föreslagit att vissa barn ska kunna gå gratis på förskolan.

Michael Damberg säger att förskolan är en bera förberedelse för den vanliga skolan.

Socialdemokraterna vill att förskolan ska bli helt gratis.

– Det var helt onödigt att ha ett positivt reportage om Socialdemokraterna med tillhörande frågor. Man kunde valt vilket reportage som helst och hade ingen anledning att ha ett reportage med politiskt innehåll, fortsätter Eva.

”Inget vi reflekterar över”
Vi kontaktade Maria Hägglund som jobbar på Grönlunds som berättade att ljudklippet är ett inslag från SR-programmet ”Klartext” från den 5 februari 2013.

– Det finns tre frågor utifrån socialdemokratin och allt är kopplat till det här inslaget och att man förstår det. Så att det är ingen socialdemokratisk propaganda, säger Hägglund.

Det finns de som menar att man kunde valt vilka frågor som helst. Varför valdes just detta med socialdemokraterna?

– Nämen det finns inget uppsåt kring att ta någon politisk ställning i det. Det är ett nyhetsreportage som handlar om ett antal olika ämnen och så har man ställt frågor utifrån det för att man ska se huruvida man förstått eller inte. Så det finns inget annat uppsåt än det. Det hade kunnat handlat Moderater eller Sverigedemokrater eller vad som helst.

Kan du förstå att det upplevs som väldigt positivt för socialdemokraterna och som socialdemokratisk propaganda?

– Nej, det kan jag inte. Vi har aldrig fått den feedbacken, sedan 2013. Så det är inget vi reflekterat över, överhuvudtaget.

Vidare uppger Hägglund att skolan kommer att fortsätta ha de här frågorna i sin undervisning.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
836Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons