23-årige Sebastian och hans kompis blev stoppade av främlingar i centrala Stockholm. De ville sälja knark. När svaret blev nej gick knarklangarna till attack. Sebastian sparkades till marken och fick därefter ta emot åtta knivhugg riktade mot ansiktet men träffar i stället händer och armar när offret försöker värja sig. Han liv räddades av att kompisen kliver emellan. Det rapporterar Aftonbladet.

Det var på kvällen den 14 augusti som Sebastian och vännen var ute och gick i närheten av Rålamshovsparken på Kungsholmen i Stockholm när det konfronterades av knarklangare. Dessa kunde inte acceptera ett nej utan gick till våldsam attack.

Först trycker de upp kompisen mot en husvägg. När Sebastian ber dem sluta riktas våldet i stället mot honom. Han fälls till marken med en kraftig spark, därefter åker en kniv fram och en i gänget börjar besinningslöst försöka hugga Sebastian i ansiktet.

Avskuen nerv ger nedsatt rörelseförmåga

Huggen träffar i stället armar och händer med allvarliga sårskador som följd. Det är först när Sebastian kommer hem efter dådet som han inser hur illa skuren han är och att han förlorat mycket blod. Rörelseförmågan i ena handen är nedsatt till följd av en avskuren nerv, det är oklart om skadan blir permanent.

I samband med hemkonmsten upptäckte Sebastian också att han bestulits på sin halskedja.

Sebastian har gått med på att Aftonbladet fotograferar skadorna på armar och händer men vill inte visa sitt ansikte i rädsla för att gärningspersonerna, som fortfarande är på fri fot, ska söka upp honom och utsätta honom för ännu mer våld.

Samtidigt säger han att ilskan är större än rädslan och att han inte kommer att acceptera att behöva stanna inne och inte gå ut på grund av att kriminella tar över det offentliga rummet.

Inget signalement på förövarna

Aftonbladet vill inte offentliggöra något signalement på förövarna utöver att de är i 20-årsåldern. Detta trots att Sebastian vädjar till allmänheten om hjälp med att identifiera brottslingarna.

Tidningen konstaterar samtidigt att rån och misshandel med kniv idag är så vanligt i Sverige att det oftast inte blir några rubriker i tidningen eller ens notiser på polisens hemsida och att otryggheten och rädslan för att råka ut för ett sådant brott är utbredd bland ungdomar.

Kriminolog förklarar brottsutvecklingen

Att den rädslan är befogad bekräftas av Sven Granath, som är kriminolog och analytiker vid Polismyndigheten.

– Det har ökat ganska kraftigt. Vi ser nästan en dubblering i andelen utsatta sedan 2016, berättar han för Aftonbladet.

Granath vill inte precisera sig mer om förövarna än att det handlar om ”ungdomsgäng”. I andra sammanhang har dock framkommit att ynglingar med utomvästlig invandrarbakgrund är starkt överrepresenterade.

Polismyndighetens kriminolog vill dock inte nämna en expansiv invandringspolitik och misslyckad integrationspolitik som drivande faktor bakom brottsutvecklingen men vidgår samtidigt att dagens ”större ungdomskullar” också innebär fler ungdomsbrottslingar.

”Vill ha pengar, spänning och makt”

Enligt Granath rör det sig om ungdomar som söker spänning och vill visa makt vid sidan av att tillskansa sig pengar. Att just personrånen ökar menar han beror på att andra typer av brott blivit svårare att begå.

– Det är en kombination av flera faktorer. Dels är det spänningen och maktutövningen, men också att man vill komma över pengar. Andra brott har också blivit svårare att genomföra, exempelvis butiksrån och stöld av bilar, och då går man på personer i stället.

Granath uttrycker att det är ”sorgligt” att antalet kriminella ungdomar i samhället ökar och anser att det beroir på ”svagt stöd hemifrån eller inget alls”. Han beskriver också personrånen som instegsbrott för unga som befinner sig i början av en lång och allt grövre brottskarriär.