I ett inlägg på Twitter redogör civilingenjören Vincent Gustafsson för hur vindkraften när den kan producera inte tjänar några pengar.
I inlägget visar Gustafsson hur så kallade kannibaliserande faktorer fungerar. När det blåser, blåser det överallt samtidigt och priset faller till nära noll. När det ett par dagar senare blåste betydligt mindre låg elpriset på över 50 öre/kWh och de flesta produktionsslagen tjänade bra med pengar – utom vindkraften, eftersom det inte blåste.
Två dagar sedan blåste det betydligt mindre. Elpriset var då över 50 öre/kWh och de flesta produktionsslagen tjänade bra med pengar. Utom vindkraften, eftersom det inte blåste.
— Vincent Gustafsson (@KTHengineer) June 12, 2021
Det här är ett marknadsmässigt önskvärt beteende, men det är inte hållbart för förnybart. pic.twitter.com/fJXtwg2fb2
Märk väl att detta är en situation (i skrivande stund 1.91 öre/kWh) som uppstår av att vindkraften producerar *hälften* av möjlig produktion. I Sverige finns 10.000 MW vindkraft installerat. Endast 4941 MW producerar i detta läge. pic.twitter.com/6coSE0yuxU
— Vincent Gustafsson (@KTHengineer) June 12, 2021
Ett marknadsmässigt önskvärt beteende men inte hållbart för förnybart, slår Gustafsson fast.
Mitt examensarbete gick ut på att analysera ifall andra marknadsmodeller skulle kunna lösa detta problem för specifikt vindkraften, men utkomsten var från alla parter att detta är medvetet och önskvärt utifrån ett marknadsperspektiv. Utbud och efterfrågan styr priset.
— Vincent Gustafsson (@KTHengineer) June 12, 2021
LÄS ÄVEN: Vindkraften ska byggas ut överallt i landet – även i tätbefolkade områden