I takt med att bladen på de tidiga vindkraftverken nu nått slutet av sin livstid letar företagen efter sätt att hantera de tiotusentals blad som måste bytas ut. Nu slängs de i stora markdepåer och väntas ligga där för all framtid. 

En vindkraftsturbins blad kan vara längre än en Boeing747-vinge och kan inte slängas hur som helst när det är uttjänt. Först måste bladen kapas med en diamantkrönt såg i tre delar små nog att placeras på en traktorsläpvagn.

I Wyoming, USA slängs nu 870 blad och begravs i jord där de kommer ligga för all framtid, rapporterar Bloomberg.

Tiotusentals gamla blad tas ner från vindturbiner världen över och de har ingenstans att ta vägen än i sådana här markdepåer. Enbart i USA kommer omkring 8 000 blad att tas ner de kommande fyra åren. I Europa handlar det om 3 800 årligen åtminstone fram till 2022. Och det kommer bli värre.

Kan inte återanvändas

De flesta av dessa vindkraftverk byggdes för över ett årtionde sedan, när antalet installationer var en femtedel av vad de är nu. Byggda för att motstå stormvindar kan bladen inte lätt krossas, återanvändas eller användas till andra ändamål.

Det har skapat en brådskande jakt på alternativ, speciellt i områden som saknar öppna landskap. I USA skickas de till de få markdepåer som accepterar dem, där de läggs i högar som går 10 meter ner i marken.

– Vindkraftsbladen kommer vara där, i slutändan för alltid, sa Bob Cappadona, VD för Veolia Environnement nordamerikanska del, som letar efter bättre sätt att hantera de massiva avfallen.

– De flesta markdepåer anses vara torra gravar. Det sista vi vill är att skapa ännu mer miljöproblem.

Att bränna fiberglas skapar utsläpp

I Europeiska Unionen, som har starka regleringar över vad som får dumpas i marken, bränns vissa av bladen för att skapa cement eller i energikraftverk. Men bladens energiinnehåll är lågt och ojämnt och att bränna fiberglas orsakar utsläpp.

Företag försöker nu hitta nya sätt, exempelvis Global Fiberglass Solutions i Texas. De har utvecklat en metod att göra om bladen till pellets och fiberbrädor till väggar och golv. Men produktionstakten är låg och bladen dumpas då i marken.

Michael Bratvold, en avfallstekniker, erkänner att begrava bladen i evighet inte är idealiskt. När ett foto på tidiga leveranser blev viralt förra sommaren hånade många i social media oförmågan att återanvända något som framhålls som bra för planeten.

– Kritiker sa att de trodde vindkraftverk var menat att vara bra för miljön och hur är det hållbart om det slutar i markdepå?, sa Bratvold.

Bratvold och hans kollegor avsätter ett antal blad under kommande månader som de kommer experimentera med för att försöka skapa mindre miljöpåverkan. Hittills har det inte gått något vidare och när våren kommer så kommer även den obevekliga strömmen av uttjänta vindkraftsblad.