Vindkraft

Foto: News Øresund – Johan Wessman (CC BY 2.0)

EkonomiInrikes

Vindkraftsägare hotar stänga ner för att tvinga fram subventioner

Publicerad 10/16/2022
Annons

Vindkraften är så olönsam att ”tusentals vindkraftsverk” inom kort kan komma att stängas av, varnar Sveriges Radio. Anledningen är att när det blåser mycket så sjunker elpriserna, vilket må vara positivt för konsumenten men ger dålig lönsamhet för ägarna.

Nu när vintern är på väg med befarat stor elbrist tar vindkraftsägare chansen att pressa riksdagen till att ösa än mer skattepengar på den icke planerbara energikällan. Magnus Karlsson, som äger flera vindkraftverk utanför Grästorp, vill se prisgarantier eller andra subventioner för att kunna fortsätta sin olönsamma verksamhet. Får han inte sin vilja igenom hotar han med att stänga ner elproduktionen.

LÄS ÄVEN: MP-beslutet: Bara elbilar i Stockholm 2024

Vindkraften är olönsam

– Vindkraften producerar ju mycket när det blåser mycket, då blir det låga elpriser och höga elpriser är när vi inte producerar, konstaterar han.

Enligt Karlsson är majoriteten av landets vindkraftsägare överens om att det kan bli nödvändigt att stänga av ett stort antal vindkraftverk när det blåser som mest, av ekonomiska skäl. Ur deras perspektiv är ägarnas vinst viktigare än att gemene man har tillgång till el och till ett rimligt pris. Om verksamheten inte subventioneras stannar snurrorna, hotar Karlsson.

– Vi vill ju inte betala för att bli av med strömmen. Vi efterfrågar ekonomi, får vi bara lönsamhet på produktionen vid negativa priser så kommer vi köra, resonerar Magnus Karlsson i ett inslag i SR.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1513Internationella brottmålsdomstolen utfärdar arresteringsorder för Putin
Annons
Annons