När vindkraftsparken byggdes i närheten av Anders Henrikssons hem i byn Kulmungi i Pajala kommun förändrades allt. Vildmarkscampingen fick man lägga ned. Nya fönster för att slippa höra oljudet kostade över 100 000 kronor att installera och djurlivet runt gården försvann.

Under 17 år drev Andres Henriksson en vildmarkscamping med hästridning, men då Maevaara vindkraftspark med ett 30-tal vindsnurror uppfördes tog det stopp. Även om han inte är konsekvent negativt inställd till vindkraft, och har kontrakt på servicearbeten åt vindkraftsbolaget, anser han att de kostat för mycket för byborna.

– Enda gången det är tyst, och man kan sitta på husets stora veranda, är när det är vindstilla, säger Anders Henriksson till SVT Nyheter.

LÄS ÄVEN: Här kommer vindkraftverk att byggas till 2022 – se hela listan!

Han berättar också att alla älgar har i stort sett försvunnit och att man haft balar med foder ute till älgarna i 15 år men nu är de helt orörda. Även samtliga 35 holkarna runt sjön är tomma. I stället för att ha vindkraftverken där det är tyst föreslår han att de uppförs i städerna.

Faksimil SVT

Oro i grannby

Nu finns det planer på att vindkraft ska byggas även i Käymäjärvi, ett par mil från Kulmungi, där både byborna och turistnäringen är oroliga över konsekvenserna av 58 stycken, upp till 250 meter höga, vindsnurror.

Vindkraftverken skulle i princip omringa byn där det bor ett 20-tal personer. Här har Ingela Martikkala startat en namninsamling mot Vattenfalls planer.

Faksimil SVT

Ifall det blir några vindkraftverk i Käymäjärvi eller inte avgörs av Pajala kommun, som styrs av Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet, och beslutet måste tas i höst. Då man fortfarande inte bestämt sig har kommunen begärt anstånd med yttrandet till den 31 oktober.

LÄS ÄVEN: Vindkraften ska byggas ut överallt i landet – även i tätbefolkade områden

– Det är inte lätt, för även inom partierna finns det väldigt många åsikter om vad som är bäst att göra, säger kommunstyrelsens vice ordförande Leif Gramner (KD).

Flera nej

Flera tunga remissinstanser har redan sagt nej, bland annat Försvarsmakten då vindkraften hamnar i en del av försvarets lågflygningsområde. På Naturvårdsverket kräver man en djupare analys över hur vindkraften påverkar naturen. Även Pajala kommuns bygg- och miljönämnd säger nej.

LÄS ÄVEN: ”Hela den svenska vindkraftutbyggnaden är en massiv bluff”

Enligt Vattenfall finns inga vetenskapliga belägg för att besöksnäringen drabbas negativt och om turistföretag lägger ned eller går i konkurs finns anläggningarna kvar och kan användas av andra verksamheter – ett yttrande som upprört i området.