Under natten mot torsdagen började ett vindkraftverk utanför Ystad att brinna och flera av rotorbladen föll ned på marken. I stället för att släcka elden och försöka rädda det som återstod beslutade man att låta det brinna klart.

Larmet kom strax efter kl 2.30. En markbrand nedanför vindkraftverket hade orsakats av tre rotorblad som störtat ned, vilket räddningstjänsten släckte då man anlände till platsen. Ett av dem slungades i väg 100 meter då det lossnade.

LÄS ÄVEN: Regions satsning på vindkraft får pris: Värsta skatteslöseriet

Polisen varnade för att röra sig för nära då risk fanns att fler bitar skulle kunna ramla av.

Vid 5-tiden hade man släckt markbranden men vindkraftverket fortsatte brinna.

– Vi ger oss inte upp där. Det får brinna ut, säger Jörgen Björk, ledningsbefäl vid räddningstjänsten syd, till Ystads Allehanda.

För riskabelt

Trots detta lämnade räddningstjänsten platsen.

– Ägaren har tagit över branden, det är en svårhanterad brand men det finns ingen spridningsrisk då det inte finns något närliggande intill vindkraftverket, säger Rickard Nilsson, ledningsoperatör vid räddningstjänsten Syd, till statstelevisionen.

Orsaken till branden är oklar.

– Det ser ut som ett stearinljus, som en stolpe och så brann det lite snyggt i toppen. Man kan vara tacksam att det inte är mitt i augusti och trösketider. Då hade det varit riktigt besvärligt här i natt, säger markägaren – som inte ägaren vindkraftverket – Patrik Fransson till statsradion.

LÄS ÄVEN: Se vindkraftsgranskningen här – räddning eller fördärv?