Terroråtalade Visbymördaren Theodor Engström hade funderingar på att mörda Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Det framgår av polisens förhör med honom.

Engström berättar för polisen att hans mål i Almedalen var att döda någon ”partiledare, minister eller andra högt uppsatta inom eliten”. Han insåg emellertid att det kunde bli svårt att ge sig på en partiledare på grund av det personskydd de omges av.

LÄS MER: Theodor Engström åtalas för terrormord i Almedalen

– Dessa personer har livvakter med skjutvapen, och jag inser att det här är inte en jämn strid. Jag har hela tiden det här i bakhuvudet att polisen kan attackera mig när som helst för att de har span på mig, säger han i polisförhör.

Åkesson också måltavla

En av dem han planerade att mörda var centerledaren Annie Lööf. En anledning till det är att onsdagen, då han begick mordet, var Centerpartiets dag i Almedalen. Det gick därför att följa var i Almedalen Lööf skulle vara den dagen.

Men Annie Lööf delade dag i Almedalen med Sverigedemokraterna. Och det partiets partiledare Jimmie Åkesson var också en tänkbar måltavla, berättar den 33-årige mördaren.

– Jag håller även Sverigedemokraterna, Åkesson, som en del i det nuvarande systemet, säger han och menar att de ”accepterats” och blivit en del av ”det politiska etablissemanget”.

Theodor Engström hade bland annat med sig pil och båge till Almedalen. Foto: Polisen

– Jag gör ingen skillnad på dem och de andra partierna i detta läge.

Samtidigt trodde Engström att det kunde ha ”orsakat för mycket förvirring” om han gett sig på SD-ledaren. Dessutom höll partiet mest till i Almedalsparken, en plats med mycket folk han försökte undvika, vilket han också bedömde som försvårande.

– Så de var ingen lämplig måltavla, konstaterar han.

Gick förbi SVT:s vd

Theodor Engström bedömde att även Annie Lööf skulle bli svår att attackera.

– Det jag tänker är: Ska jag komma här med en kniv och försöka springa fram mot Annie Lööf när hon håller tal, skyddad av dussintals uniformerade eller dolda poliser, tillsammans med då, en hel hop med partikamrater och andra? Så nej, det fungerar inte, säger han.

Efter att ha avfärdat Annie Lööf hade han två tänkbara namn kvar på sin lista. Den ena var SVT’s vd Hanna Stjärne.

– Hon har då den officiella ledande positionen för SVT som är en av de viktigaste maktinstitutionerna i Sverige, säger Theodor Engström.

Enligt egen utsago gick han dock förbi Stjärne och fokuserade istället på det andra namnet på sin lista: Ing-Marie Wieselgren, nationell samordnare för psykiatrifrågor. Anledningen var att Engström kände sig sviken av den svenska psykatrivården.