visum

Foto: piviso.com

Inrikes

Visumkorruption på svenska ambassader: ”Finns inga krav alls”

Publicerad 8/5/2018
Annons

Redan år 2016 rapporterade SVT att en anställd vid svenska ambassaden i Islamabad beviljade visum för ett stort antal afghanska medborgare på falska grunder. Nu menar Riksrevisionen att det ”inte finns några krav alls” på ambassaderna vid utfärdande av visum.

Enligt Riks­revisionens utredare Ann-Marie Skorpen har visumbesluten ett stort värde på den illegala marknaden och kan kosta 20 000 dollar.

Nu rapporterar Expressen att Riksrevisionen, på grund av skandaler såsom ambassaden i Islamabad, valt att granska migrations­avdelningarna på svenska ambassader.

– Vi har undersökt vilken kontroll som finns i handläggningen. Då konstaterar vi att det finns inga krav alls, säger Ann-Marie Skorpen till tidningen.

Mellan 2014 och augusti 2017 har 60 misstänkta fall´anmälts.

Enligt Skorpens utredning är det en förhöjd risk i ­länder med hög korruption. Samtidigt har också Sveriges inhemska korruption ökat på senare år.

Gränspolisen säger att de har problem med riktiga viseringar men som utfärdats på lösa grunder.

– Det finns ju rykten. Man hör om ambassader som lättvindigt utfärdar visum, säger Håkan Ejdervik, polisintendent vid gränspolisen.

Och anländer någon väl till kontrollen på svensk mark är det bara att säga till passkontrollanten att du söker asyl.

– Ja, har du väl kommit hit så kommer du ju in. Då blir det upp till Migrationsverket att göra en anhörigutredning eller Socialtjänsten att familjeplacera barnet, säger Ulf Djurberg till Expressen.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons