Foto: SVT/Anders Löwdin

Foto: SVT/Anders Löwdin

Inrikes

Westerholm: Löfvens censurlag hade kunnat göra att shariadomen aldrig avslöjats

Publicerad 3/9/2018
Annons

Om de planerade förändringarna av mediegrundlagarna redan hade genomförts är sannolikheten stor att den så kallade shariadomen i Solna tingsrätt aldrig avslöjats. Det skriver debattören Johan Westerholm på Facebook.

Westerholm menar att eftersom det var en liten medieaktör som The Local som gjorde avslöjandet så är risken stor att den kontroversiella domen aldrig upptäckts.

– Det hade försvårats, säger han till Samhällsnytt.

Hur tänker du då?

– Om de stora förenklingarna i databaserna för domstolsbeslut undanhålls så att bara vissa journalister och forskare får tillgång till dem för att bearbeta dem strukturerat, då höjer det tröskeln för att komma åt den här typen av domar, domslut och domskäl.

– Det principiellt viktiga är ju domskälen här. Här har man ju gått in och sagt att den här mannen är av god familj, alltså man gör skillnad på folk och folk i den här domen. Det är inte alla journalister som på sikt kommer kunna ta del av det här i strukturerad form. Då hade den här domen kunnat passera bara.

När lagarna ändras så att allt färre journalister får insyn i hur domstolar och andra myndigheter arbetar så blir det svårare att avslöja oegentligheter och missförhållanden påpekar Westerholm.

– Kommer The Local i framtiden vara en av de redaktioner som har möjlighet att bearbeta domar i strukturerat skick? Det vet vi inte. Ibland är det små aktörer som lyfter saker som blir en nationell nyhet, säger Johan Westerholm.

LÄS MER: Moderaterna röstar ja till Löfvens censurlag

LÄS ÄVEN: Nämndemän som friade irakier i ”shariamål” är invandrare från Palestina och Jordanien

LÄS ÄVEN: C har känt till Aldebes islamistiska åsikter i tolv års tid utan att agera

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
843Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons